Вегетариански сандвич с гриловани зеленчуци и печено халуми е свежа рецепта, за обяд в офиса или за лека вечеря с чаша розе. 

Лек и здравословен, подходящ за всички. Приготвянето му не отнема много време. Питките са без мая, не втасват и са много меки и ароматни. 

Всичко може да приготвите предварително. Питките, да изпечете предния ден, да гриловате продуктите по-рано през деня или в последния момент, защото стават бързо. 

Идеята за този сандвич ми дойде покрай едни вегетариански сувлаки, на които попаднах вчера в един гръцки блог. 
 
Търсех рецепти, които да включват сирене халуми, патладжан и тиквичка, защото това бяха наличните ми продукти. Ядеше ми нещо леко, свежо и лятно. Нещо, което да не включваше месо, но да е достатъчно хранително и вкусно.  
 


Получиха се прекрасни сандвичи. Мъжът ми ядеше и през две минути повтавяше колко е вкусно. 😁 Определено тези сандвичи влизат в лятното ни меню. Затова реших да си запиша рецептата и да я споделя с вас. 
 


Продукти: 
(за 4 -6 порции)

За питките: 
350-370г бяло брашно (може да замените половината количество с пълнозърнесто брашно)
250г кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
20мл зехтин (2 с.л.)
1 ч.л. сол

За плънката: 
400г сирене халуми (2 опаковки)
1 средно голяма тиквичка
1 средно голям патладжан
1 розов домат (по-твърд, ако може)
2-3 с.л. зехтин
сол
сушен риган 
листа зелена салата, рукола или микс (по желание)

За сос дзадзики:
1/2 краставица
250г цедено кисело мляко
1с.л. зехтин
сол
1 скилидка чесън
малко прясна мента (или копър)
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
В дълбока купа сипете киселото мляко. Добавете содата и разбъркайте. Като започнат да се образуват балончета с газ, добавете брашното, солта и зехтина. 
Омесете на ръка, докато се получи гладко и хомогенно тесто. Не е нужно да месите повече от 2-3 минути. Само колкото да се смесят добре продуктите до тесто. 
Оформете тестото на топка и го покрийте с плат или найлон. Оставете го да си почине за 30 минути. 

След това разделете тестото на 6 части по 100-105г всяка. Оформете ги на топки и ги поръсете с брашно. 

Разточете ги на много тънки кръгове. Ако е нужно поръсвайте периодично с брашно, за да не залепва за повърхността тестото и да не се скъса. 
 

Изпечете ги в добре загрят тиган с незалепващо покритие и с диаметър на дъното 22-24см. След, като загрее добре тигана, намалете огъня на средно силно, за да не прегори бързо тестото.
 

Печете всяка питка по около минута-минута и половина, от всяка страна. Не ги препичайте много, за да не изсъхнат. Питките трябва да останат мекички. 
 


Наредете ги една върху друга в чиния или на дървена дъска.

Пригответе грилованите зеленчуци. Нарежете на резени патладжана и тиквичката. Наредете резените патладжан в плоска чиния и ги поръсете със сол. Покрийте ги да се отцедят за около 30-40 минути. 
След това ги отцедете добре на салфетка, наредете ги при тиквичките, полейте ги със зехтин и ги поръсете с малко сушен риган. 
 
Изпечете зеленчуците на добре загрят грил тиган или на скара. Накрая нарежете домата на дебели резени, намажете ги леко със зехтин и ги изпечете и тях. 
 
📌Желателно е доматът ви не е много мек, защото ще се разкапе на скарата. Най-подходящи са по-твърдите розови домати или домати сорт Рома, защото са по-плътни и нямат семки. 
 
След като сте изпекли зеленчуците, нарежете сиренето на халуми на тънки резени с дебелина 7-9мм. Леко ги намажете със зехтин и ги изпечете на скарата от двете страни набързо. Не ги оставяйте много дълго на скарата, за да не омекне прекалено сиренето или да стане, като подметка на вкус. Само, колко леко да се запекат.  


Пригответе соса дзадзики. В купа настържете краставицата, добавете ситно нарязаните подправки, сол и зехтин. Прибавете цеденото мляко и разбъркайте. 
 

Намажете едната половина на питката със сос дзадзики. 
 
Върху другата половина разпределете малко от печените зеленчуци и резени печено сирене халуми. 
 
По желание може да поръсите с малко зелена салата. 
 
Сгънете на две. 
 

 
Насладете се на вашите сандвичи!

0 Comments