Меки, сочни и толкова вкусни! Това са пържените питки от рикота. Лесна рецепта, която може да приготвите за закуска или мезе за бира. Може да ги консумирате топли или студени. С мед или със студена бира. 

Всякак са разкошни. А колко лесно и бързо се приготвят. За по-малко от половин час, пържените питки ще са сервирани на масата.  

Рикотата е толкова универсален продукт, много любим вкъщи. Буквално не оставам без рикота. Повечето от ястията с нея са много лесни за приготвяне, солени и сладки. 
 
За тази рецепта, знаех, че ще ми стане любима, още преди да съм я направила. Шестото ми чувство се обади. И позна. Толкова вкусни! А как ухаеше в кухнята, докато ги пържих. Хубавото е, че се пържат в съвсем малко мазнина. Ако искате може да ги изпечете на сух тиган, тогава ще си имате солени американски палачинки. 😁

Опитайте и вие. После ще ми споделите. 😍😋
 



Продукти: 
(за 10 питки)

250г рикота
1 яйце
3 с.л. брашно 
100г пушена скаморца (или друг вид пушен кашкавал)
50г настърган пармезан
сол
черен пипер 

20-30г краве масло
20-30г зехтин
 


Начин на приготвяне: 
 
Нарежете кашкавала на много малки кубчета. Ако не обичате пушени кашкавали, може да използвате друг по желание. 

В дълбока купа сипете рикотата. Добавете брашното, настъргания пармезан, яйцето, нарязаният кашкавал, малко сол и черен пипер. 
Разбъркайте добре всичко с вилица, до хомогенна смес. Получава се гъсто тесто. 

В тиган на средно силен огън, загрейте половината масло и зехтин. 

Гребнете със супена лъжица от сместа и я сипете в тигана. Сместа е достатъчно гъста, за да не се разтече в тигана, но и достатъчно рядка, за да не се налага да изсипвате тестото в тигана. 
 
 

Изпържете ги до златисто за 1-2 минути от едната страна. Внимателно с помощта на плоска лопатка ги обърнете и изпържете от другата страна, пак за 1-2 минути. 

Отцедете ги върху домакинска хартия. 

Сервирайте ги с прясна салата и студена бира. 
 


0 Comments