Много обичам пържени тиквички. Хрупкави, сочни и препечени. Но мразя целия процес по приготвянето им. Голямото пръскане на мазнина, дългото стоене пред котлона. Минава ми желанието да ям тиквички. 

С годините съм пробвала различни техники за осъвършенстване на процеса. Овалвах ги в брашно, за да не пръска много мазнина, пържих ги на по-големи количества, за да не стоя по един час на котлона и още куп други, но не получих така търсения резултат. 


Тогава се сетих за една италианска рецепта, в която тиквичките се овалват в галета и се пекат на фурна. Много ги обичам и реших да заменя галетата с брашно. Реших да пробвам. В началото не се получи перфектно. Оказа се, че и тук си има своите тънкости. 

С течение на годините, усъвършенствах рецептата, докато получа така бленувания резултат. Пържени тиквички, но печени на фурна, с малко мазнина, без пръскане и без досадното висене около котлона. 


Три от нещата, които според мен са важни: да се застъпват съвсем малко тиквичките, само крайчетата им; да се полеят на тънка струя с мазнина отгоре и да се препекат добре, до златисто. Така на финала ще имате хрупкави и много вкусни тиквички, като пържени, ама на фурна. 😁

Продукти: 
(за 4 порции)
 
3-4 тиквички средно големи (около 700-900г)
малко брашно за овалване
зехтин (олио)
сол *
 
За млечния сос:  
200г кисело мляко 
1 скилидка чесън
няколко стръка копър
зехтин
 
*Солта се слага се накрая, след изпичане на тиквичките.

 
Начин на приготвяне: 
 
Загрейте фурната на 200С. 

Пригответе си голяма и плитка тава. Постелете я с хартия за печене. Полейте леко дъното ѝ с олио или зехтин. За 3-4 тиквички използвам тавата на фурната или ги пека на два пъти.
 
Измийте и подсушете тиквичките. Изрежете им краищата. Нарежете ги на резени с дебелина 5-7мм. 
📌Може да ги нарежете леко под ъгъл или на ленти по дължина. Въпрос на лично виждане и според формата на тиквичката.  

Сипете брашно в чиния. 

Леко оваляйте всяко парче тиквичка от двете страни в брашното и изтръскайте излишното. 

Наредете ги в тавата, като леко ги застъпите съвсем леко една върху друга и ги направете на редове. 

Полейте ги отгоре с малко зехтин (или олио, ако предпочитате). 
 

Сложете ги в по-средната част на фурната. Изпечете ги до златист цвят с вентилатор, за около 20-30 минути.

📌Времето на изпичане зависи от вида на тиквичките и от самата фурна. Например, тъмните тиквички са по-сухи и плътни, съответно се изпичат по-бързо, докато на светлите им отнема повече време, докато се изпари водата от тях и се запекат. 
 
Като се запекат от горната страна извадете тавата и вижте дали са изпечени добре от долната страна. При мен не се налага да ги обръщам и се изпичат равномерно или почти равномерно от двете страни. Ако са много бели, може да ги завъртите и запечете от другата страна. 
 
Посолете ги, след като ги изпечете. 
 
Докато се пекат тиквичките, пригответе соса. В купа сипете киселото мляко, пресованата скилидка чесън, ситно нарязания копър, сол и малко зехтин. Разбъркайте и сипете в подходяща купичка за сервиране. 
 
Наредете в чиния и сервирайте с млечен сос. Да ви предупредя, че дори без сос, тиквичките са уникално вкусни и пристрастяващи.

 

2 Comments

Elena Dimitrova said…
Аз ги пека без брашно.С малко вода и мазнина.Стават сладки, обръщам ги с лопатка.Не всички запазват цялостта си.Избягвам брашното.
Maria said…
Елена, разбира се, и това е вариант, но брашното, в което се овалват е пренебрежително малко, а с него стават хрупкави, като пържените, което ми целта.
Брашното може да се замени с царевично, оризово, дори бадемово брашно, за хора, които не ползват пшенично. С пълнозърнесто също съм ги правила, като нямам бяло.
Благодаря ви за коментара. Хубава вечер.