Профитероли с крем кафе са истинска наслада за сетивата. Ароматът на кафе и вкусът на шоколад и маскарпоне се усещат с всяка хапка. Малки топчици наслада пълни с най-вкусния крем с кафе и бял шоколад, който сте опитвали. 


Всеки е опитвал класическите еклери със сладкарски или шоколадов крем. Вкусни са, да, но повярвяйте ми, този крем няма аналог. 
 
Уникално вкусен е! Един от най-любимите ми кремове. Идеален е както за пълнеж на еклери и профитероли, така и като крем за торта, вложки за мус торти и прочие. Опитайте го и тогава ще говорим. 


Приготвянето му е много лесно. Нужен ви е само един пасатор и няколко продукта. Задължително условие е да оставите кремът да престои 12 часа в хладилник, за да получи нужната консистенция. След това може директно с лъжичка, от купата да го започнете. 😁 

Продукти: 
(за около 50 бр.)
 
За профитеролите (по рецепта на шеф Кристоф Фелдер): 
125г прясно мляко
125г вода
5г захар
5г сол
115г краве масло на кубчета
140г бяло брашно
190-200г яйца (4 броя)
 
За кремю с кафе и бял шоколад (по рецепта на шеф Леонардо ди Карло):
100мл прясно мляко
60мл кафе еспресо (двойно късо)
6г течен мед от акация
4.5г желатин на прах (3 листа желатин)
250г маскарпоне
200г бял шоколадов кувертюр

За украса: 
100г карамелизиран бял шоколад (аз ползвах този на Callebaut, но има и други марки) 
10г кокосово масло (или олио)
 


Начин на приготвяне: 
 
Предния ден пригответе крема за профитеролите. 
 
Накиснете желатина в 20г вода и го разбъркайте да набъбне за 10-тина минути. Ако ползвате желатин на листи ги накиснете в чиния с вода за 10-15 минути. След което ги отцедете добре.
 
В касерола сипете прясното мляко, медът и горещото кафе. 
 


Във висока кана сложете натрошения на малки кубчета бял шоколадов кувертюр и набъбналия (отцеден) желатин. 
 
Пригответе си пасатор. 

Загрейте почти докато заври прясното мляко. Изсипете го на тънка струя в каната при шоколада. 

Потопете пасатора и пасирайте, до получаване на гладък, хомогенен и рядък сос. 

Накрая добавете маскарпонето и разбийте за кратко, колкото да се смесят продуктите и да се получи гладък и лъскав крем, с рядка консистенция. 
 
📌Рядката консистенция не трябва да ви притеснява изобщо. След като престои в хладилника, за поне 10-12 часа, кремът ще получи точно нужната консистенция за да напълните профитеролите с него. 

 
Прехвърлете готовия крем в стъклена купа. Покрийте го плътно с фолио за свежо съхранение, така, че да пълен контакт между крема и фолиото. 
Приберете го в хладилника за поне 10-12 часа.  

На следващия ден пригответе профитеролите. 

В касерола сипете млякото, водата, захарта, солта и маслото нарязано на малки кубчета. 

В купа счупете яйцата и леко ги разбийте. 

Загрейте касеролата на котлона, като бъркате, докато маслото се разтопи и млякото заври. 
Свалете касеролата от котлона и бързо изсипете брашното. 

Разбъркайте енергично с бъркалка, докато се смеси добре с течностите, без да останат бучки. 
Върнете на котлона за 30-60 секунди, докато леко се поизпари излишната влага от брашното и се отдели от стените на съда. 

Свалете от котлона и бъркайте енергично около минута, докато леко се охлади сместа. 

Започнете да добавяте на порции яйцата, като след всяко добавяне, разбърквате енергично с бъркалката, докато яйцата се абсорбират добре от брашното. 
Крайната консистенция трябва да е гладка, лъскава и не прекалено течна. Възможно е да ви остане мъничко количество яйца, но може и да не ви стигнат. 

 
Ако ви е по-лесно, вместо да бъркате на ръка, може да прехвърлите брашняната смес в купата на миксера, с плоската бъркалка и постепенно да добавяте яйцата. Бъркайте на средно висока скорост. 

Прехвърлете сместа за профитеролите в голям еднократен или многократен пош с обикновен кръгъл накрайник с диаметър 1-1.3см 

Загрейте фурната на 180С, без вентилатор. 

Пригответе си една или две тави, които сте покрили с хартия за печене или силиконова постелка за печене. Може да ги изпечете една след друга тавите. (Аз изпекох първата половина, след което шприцовах останалите в същата тава и ги изпекох.)


Шприцовайте малки полусфери с диаметър около 3см, като оставяте по 2-3 см. между тях. 

В малка купичка сипете малко вода. Потопете си върха на пръста във водата и леко загладете връхчетата на всеки профитерол. 

Изпечете за около 30 минути, до златисто и готовност. Изключете фурната, оставете леко отворена вратата и ги оставете още 5 минути във фурната, преди да ги извадите.
 
📌Ако отворите фурната по-рано или не ги изпечете добре, рискувате да ви спадне тестото. 

📌Ако направите профитеролите по-големи или ги оформите, като еклери, ги печете поне още 5-10 минути.
 
Охладете профитеролите на решетка, до пълното им изстиване.  
 


Извадете крема от хладилника и енергично го разбъркайте със силиконова бъркалка. Така ще придобие нужната консистенция за пълнене. 

Напълнете крема в пош, с тънък кръгъл накрайник, обърнете профитерола от долната страна, пробийте с накрайника малка дупка и го напълнете с крем. 

Наредете ги в тавичка. 

Пригответе глазурата. Сложете шоколада в купа на водна баня. Добавете кокосовото масло или олито и го разтопете на водна баня, като бъркате периодично. 
 


Махнете глазурата от водната баня и леко я охладете. С помощта на лъжичка украсете профитеролите, като направите от височина успоредни ивици шоколад. 
Друг вариант е да си направите малък пош от лист хартия, в който да сложите малко от шоколада и с него да направите линиите шоколад. 

Сложете готовите профитероли в хладилника да стегнат. 

Поръсете с прясно смляно кафе и сервирайте. 



2 Comments

Federica Simoni said…
wow che meraviglia!!! Sei bravissima!!
Maria said…
Grazie di cuore, cara Federica!