Ризото с тиквички и скариди съчетава суша и море в една рецепта, създавайки невероятна комбинация от вкусове.
Лесно и вкусно, ризото със скариди и тиквички е идеалното ястие за тези, които искат да сервират вкусно ястие на масата, без да са прекарвали много време в кухнята. 

Със своята кремообразност завладява и най-взискателните вкусове. Лимоновата кора и копъра придават свежа нотка и завършеност на това ризото.

Комбинацията от тиквички и скариди е изпитана и лесна класическа комбинация, която се съчетава чудесно с паста, ризото и тарти.
С тази рецепта няма да сбъркате и ще се харесате на всички.



Продукти: 
(За 4 порции) 

350г ориз Арборио 
1 голяма тъмна тиквичка или 2 малки(250-300г)
300-350г скариди 
150мл бяло вино (или розе) 
3 стръка зелен лук (или 1 глава зрял лук)
1 скилидка чесън
500мл зеленчуков бульон
500мл вода
30-50г зехтин
кората на 1/2 лимон
2 стръка копър
30г студено краве масло
сол 
черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Пригответе си бульона, ако е готов течен го стоплете. Ако е от кубчета го разтворете в гореща вода. 
 
Почистете скаридите. Ако не са обелени им махнете главите и твърдите обвивки. Издърпайте черната вена на гърба и ги измийте под течаща вода. 
Ако са чистени, не правете нищо. 
 
Нарежете лука и чесъна. 
 
Настържете тиквичката на едро ренде. Отделете малка част от външната страна, с тъмната кора, която отделете, за да добавите накрая на готвенето. 
 
В голям и дълбок тиган сипете малко зехтин, добавете лука и чесъна и ги запържете за минута. Добавете ориза, запържете го, като го бъркате енергично за минута-две. 
 
Сипете виното, разбъркайте и оставете да се поизпари алкохолът. 

Добавете тиквичките, разбъркайте. Прибавяйте по 100-150г бульон, като разбърквате периодично, докато оризът я поеме. Тогава добавяте следващата порция бульон или вода. 

Опитвайте периодично за да видите дали е сготвен ориза. Може да не се наложи да сложите всичката вода. Оризът трябва да е сварен, но не разварен, а леко алденте. Т.е да е съвсем леко жилав, но не твърд, да хрупа.
 
Последните минути, но не повече от 2-3, преди да свалите ястието от огъня добавете скаридите, овкусете на сол, пипер. Добавете лимонената кора, отделените тиквички и копъра. 

Разбъркайте и свалете от огъня. Добавете студената бучка масло. Разбъркайте и сервирайте. 
 


 

0 Comments