Рядко съм толкова категорична, когато описвам някоя рецепта, но този път не мога да бъда равнодушна. Това са най-пухкавите кифли, които съм правила и опитвала. Все едно ядете облак. Толкова меки, вкусни и ефирни, че буквално се топят в устата и са истинска наслада! 


 От известно време следя една израелска сладкарка Мейтар Хомски. Разкошни неща показва, не успявам да запазя всичко и се чудя кое да приготвя първо. Това са универсални кифли, които авторката приготвя всяка седмица на децата си за училище, но ползва и вкъщи. 

Тези дни баща ми каза, че му се ядат козуначени кифли. Само това чаках. Веднага замесих тестото за тези кифли и го оставих да преношува в хладилника. Отдавна им се канех и си търсех повод да ги приготвя. 


 Горещо ви препоръчвам да ги приготвите вкъщи. Рецептата е лесна, тестото е чудесно. Работи се лесно с него, меси се лесно, може да втасва на стайна температура или да го оставите през нощта в хладилника, след което да го оформите и изпечете. Както ви е удобно. 


А най-хубавото е, че може да замразите няколко готови кифли и след това само да ги стоплите за 5 минути във фурната или да ги оставите за няколко часа в хладилника. Така ще имате прясно изпечени кифли за цялото семейство. 😍

Самите кифли не са много сладки. По-скоро са универсални, стават за солени и сладки плънки. Част от моите поръсих със захар, за козуначени кифли, а няколко поръсих с брашно и приготвих разкошни сандвичи с крема сирене и пушена сьомга с тях. 

Ако мислите да ги консумирате, като козуначени кифли, съветът ми е да добавите още 30-40г захар в тестото. 


Най-сложното в рецептата е оформянето на кифлите. В началото си заплетох ръцете няколко пъти, но след това ги схванах. За да ви улесня максимално съм направила снимки и видео. Изгледайте видеото няколко пъти, преди да започнете. И да объркате плетката от начало, не се притеснявайте. Кифлите са толкова вкусни, че никой няма да забележи. 😁

Продукти: 
(за 10-11броя)
 
600г бяло брашно за пица или баница
5г (8г) суха мая или 15г (24г) прясна мая *
1 яйце М (50г)
30г кристална захар
30г мед
60г олио от гроздови семена (аз сложих олио)
265г вода (прясно мляко или смес от вода и прясно мляко)
8г сол
1 ч.л. ванилова есенция (по желание)**

За поръсване: 
малко брашно
пудра захара
яйце и кристална захар

* В скоби е написано количеството мая, която трябва да добавите, ако тестото ви ще втасва на стайна температура. Ако мислите да оставите тестото да втаса в хладилник, за през нощта, ще сложите по-малкото количество мая. 
 
** В оригиналната рецепта няма ароматизант. По този начин кифлите могат да се ползват както за солени плънки, така и за сладки. По желание може да добавите ванилия към тестото, ако искате да ги направите, като козуначени кифли.  


Начин на приготвяне: 

В купата на миксера сипете брашното, маята, захарта. Разбъркайте. 
 
В отделна купа смесете леко разбитото яйце, водата (или млякото), олиото, меда и ванилията (ако слагате). 

Добавете ги постепенно към брашното и месете на бавна скорост 2-3 минути, докато се оформи тесто. 

Добавете солта и продължете да месите още 8 минути на по-бавна скорост, след което увеличете скороста и месете още 2-3 минути. 

Трябва да се получи гладко, гъвкаво, меко и съвсем леко лепнещо тесто, което се отделя добре от стените на миксера и се увива около куката. 
 


Оформете го на топка и го сложете в леко намазана с мазнина купа да втаса. 
 


Тук имате две опции: 
1. Да оставите тестото да втаса покрито в купата на миксера, за около час и половина, докато утрои обема си, след което да го оформите. 
2. Да сложите тестото в купа с капак и обем поне 3литра, да го оставите за 40 минути, на стайна температура, докато почти удвои обема си и да го приберете в хладилника за поне 12 часа ( за една нощ). На следващата сутрин извадете тестото и го оставете да се стопли за час, в купата, на стайна температура.

 
Готовото тесто прехвърлете на плота и го разделете на 10 равни части по 105г. Оформете ги на топки. Покрийте ги с найлон и кърпа и ги оставете на плота за 10-15 минути, да почине тестото и да се отпусне глутенът. 
 


Всяка топка разточете с точилка на лист с дължина около 15-20см и ширина около 10см. 
 


Навийте на руло всеки лист. Защипете с пръсти крайчетата, така, че да се получи шев, който да ги държи, да не се развият. 
 


Наредете ги на плота и ги покрийте за 10 минути, докато повторите операцията със всички топки. 
 


Пригответе си голяма тава за печене, тази от фурната, ще ви свърши чудесна работа. Постелете я с хартия за печене и я поръсете с малко брашно. 
 
Започнете с оформянето на плетката. 
 
Разточете рулцето на дълъг фитил, около 50-52см.  

Разделете го мислено на три равни части. 
 


Хванете десния край и го завийте към лявата третина. Трябва да се получи нещо като цифрата 9. 
 


Левият край го хванете и промушете в дупката на '9'. Все едно вдявате игла. 
 


Хванете горната част на 9-ката и я осучете един път към вас. 
 


И накрая промушете свободния край в осуканата дупка, отгоре надолу. 
 


За всеки случай направих и видео, защото на мен лично ми беше трудно да схвана плетката, преди да съм я изгледала няколко пъти. 
 
 


Наредете кифлите в тавата, като оставите достатъчно място между тях. Имайте предвид, че втасват и се надигат много. 
 


Покрийте кифлите с голям найлон или фолио за свежо съхранение и отгоре с кърпа, за да не засъхва тестото. 

Оставете ги на стайна температура да втасат за около час и половина - два. Друг вариант е да включите фурната да загрее до 25С, не повече!, да я изключите и да сложите покритата тава да втаса вътре за около час. Ако в стаята ви температурата е над 23С, няма нужда да ги слагате във фурната. Това се прави само, ако температурата в стаята е под 21С. 
 


След като кифлите втасат загрейте фурната на 180С. 

Може да поръсите кифлите с брашно през сито, ако търсите неутрален вкус за сандвичи. 

Ако искате да ги изпечете като козуначени кифли ги намажете с малко разбито яйце с мляко и ги поръсете със захар или захарна гранела. 

Третият вариант е да ги поръсите с пудра захар. 

Изпечете ги за около 20-25 минути, до леко златисто. 
 


Охладете ги на решетка. 

Съхранение: 
Може да ги съхранявате в хартиен плик за един ден, или увити във фолио за свежо съхранение за 2-3 дни. След като са напълно изстинали може да приберете част от тях в найлонов плик, да го затворите добре и да си сложите във фризера. 
Когато решите да ги консумирате, ги вадите и стопляте директно във фурната на 150С с вентилатор за 5-10 минути. Стават, като току що изпечени. Може също да ги извадите от фризера и да ги оставите да се размразят в хладилника за няколко часа. След като се размразят, стават толкова меки, колкото сте ги прибрали.
Така ще имате пресни кифли винаги, когато ви се похапват. 





2 Comments

Dani said…
Чудесни кифли, Мими!
Благодаря за видеото :)
Ще се опитват, няма начин!
Прегръдки!
Maria said…
Благодаря ти от сърце, Дани! Има какво да се желае за видеото, но мисля, че става ясно как се плетат. :D
Прегръдки!