Филе от треска върху легло от леша. Два деликатни и здравословни вкуса се обединяват в това ястие, където достигат перфектния си баланс.

В италианската кухня треската е една от най-популярните продукти за приготвяне на рибни рецепти, благодарение на нежното си месо и деликатен вкус, съчетани с множеството ползи за здравето.

Филе от треска на фурна с френска леща е бърза, вкусна и здравословна рецепта. Приготвянето ѝ е изключително лесно, трябва ви 1/2 пакет френска леща, 4 замразени или пресни филета от треска и няколко чери домати. 

Миналата седмица загледах в хладилната витрина на един хипермаркет филе от треска, на много прилична цена. Грабнах един пакет, без изобщо да имам представа как ще го приготвя. Прибрах го във фризера и забравих за него. 

Онзи ден обаче мернах в в сайта на Ксаба делла Зорза апетитна рецепта с филе от треска в легло от леща.


Днес реших, че менюто ще е риба, но нямах много време да търся рецептата и действах по памет. Ами, получи се вкусна комбинация между сладката леща, пикантния вкус на треската и леката киселина на печените чери домати. Определено се получи ястие, което ще приготвя пак. Още утре ще купя още от същата треска. :) 

Защо френска леща? Защото зърната са дребни и се сварява бързо, без да се развари. Самата леща е по-вкусна от останалите сортове.  

Продукти: 
(за 4 порции)

400г филе от треска (прясно или замразено, без глазура)
250г френска леща (или 2 кутии готова сварена леща)
10-тина чери домати
3-4 стръка мащерка
3 скилидки чесън
1 глава лук
1 морков
зехтин
няколко стръка магданоз
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Извадете поне 2-3 часа преди приготвяне филето, за да се размрази.  В краен случай, може да го сложите и замразено, но ще стане по-вкусно, ако се размрази и леко го овкусите, преди да го сложите при лещата.
 
Обелете лука и скилидките чесън, измийте моркова и целината.
 
Измийте добре лещата. Сложете я в малка тенджера и загрейте до кипване. Излейте първата вода в мивката, налейте чиста, колкото малко да покрие лещата.  

Добавете нарязаните на ситно лук, чесън, морков и целина. Сипете малко зехтин и варете за около 20-25 минути, докато лещата омекне и се свари. Добавете малко сол на вкус, мащерка и свалете от котлона. 
 
Загрейте фурната на 180С. 

Изсипете лещата в правоъгълна тавичка с приблизителни размери 25см х 15см. Разпределете отгоре филетата от риба. 
Между тях сложете чери доматите. Полейте леко рибата със зехтин, сол, черен пипер и малко мащерка. 
 


Запечете във фурната за около 30 минути. Извадете и поръсете със ситно нарязан магданоз. 

Сервирайте.


 

0 Comments