Лимоново тирамису е свеж и много ароматен десерт. Разкошна вариация на класическото тирамису. 
Главният герой тук е лимончелото, който придава неповторим аромат на крема. Това тирамису ви пренася директно в Соренто, сред прекрасните лимонови градини и брега на Амалфи. 😍🍋🍋

Приготвя се много лесно, не съдържа яйца. С лек, въздушен крем от маскарпоне и сметана, обвит с прекрасния цитрусов вкус и аромат на лимони. 
 


Ако има хора, които не познават лимончелото, това е сладък и жълт ликьор, който произхожда от област Кампания. Там на амалфийския бряг растат най-вкусните и сочни лимони, от които се приготвя лимончело.
Алкохолна напитка, родена в началото на 1900 г., която се приготвя чрез накисване на лимонова кора в етилов алкохол. След това всичко се смесва със сироп от вода и захар. 
 

 
Лимончело е отлично, като дижестив и аперитив, но също така се използва в сладкарството за създаване на вкусни десерти. Консумирайте лимончело, винаги добре изстудено във фризер. Така ще се насладите максимално на аромата му. Най-подходящо е след консумацията на рибни ястия, за да прочисти добре небцето. 
 

 
Ако сте сред феновете на класическото тирамису, задължително опитайте и това. Няма да останете разочаровани. 
 
Запечените филирани бадеми придават допълнителен вкус и текстура на това толкова свежо тирамису. Ако не обичате бадеми, може да ги замените с люспи бял шоколад или просто да настържете малко лимонова кора, за още свежест. 

 
Продукти:
(за 6-8 души)
 
250-300г бишкоти савоярди 
70мл лимончело
200мл прясно мляко (или течна готварска сметана)
 
За крема: 
500г маскарпоне 
200г кондензирано мляко *
300г сметана за разбиване 30% (може и 35-36%)
70мл лимончело 
кората на 1 лимон 

За украса: 
няколко резена лимон
50г филирани бадеми 
 
*Ако нямате кондензирано мляко може да го замените, като разбиете още 200г сметана, като добавите 100г захар към сметаната, докато я разбивате, за сладост на крема. Т.е крема ви ще бъде от 500г маскарпоне, 500г сметана 30-36%, 100г захар и 70мл лимончело + лимоновата кора.  
 


Начин на приготвяне: 

💡 Преди да разбиете сметаната я сложете в хладилник, поне за 5-6 часа. Един час преди да започенете да разбивате, може да сложите купата и бъркалките в хладилника. Така доброто разбиване на сметаната ви е гарантирано. 

Изсипете маскарпонето в дълбока купа. Разбъркайте го леко със силиконова бъркалка. Добавете лимончелото и лимоновата кора към него и го разбъркайте добре. 

Прибавете кондензираното мляко, разбъркайте. 
 


Сипете сметаната в чиста, студена купа. Започнете да я разбивате на ниска скорост, като постепенно увеличавате скоростта. Прибавете постепенно захарта (ако слагате) и продължете да разбивате на по-висока скорост, докато сметаната започне да се сгъстява. 
След като се сгъсти, но не прекалено, спрете разбиването. 

Добавете една част от сметаната към маскарпонето и разбъркайте, отдолу нагоре, докато се смесят добре. Добавете и останалата сметана, разбъркайте добре. 

В малка дълбока чиния или купа сипете лимончелото за банята. Добавете прясното мляко и разбъркайте. 

Вземете дълбока правоъгълна/квадратна форма (20х30; 25х25см или приблизителни), потопете част от бишкотите в лимоновата баня и ги наредете на дъното на формата. 

Покрийте бишкотите с дебел слой крем, леко изравнете с шпатула. 

Наредете още един ред бишкоти, напоени в лимончелото и ги покрийте с дебел слой крем. 
Леко го поизравнете. 

Ако са ви останали крем и бишкоти, може да ги доразпределите в чаши. А може и целия десерт да разпределите на порции в чаши или малки бурканчета. 
 
Покрийте с десерта със стреч фолио или капак, за да не изсъхне крема и го приберете в хладилника поне за 8 часа. 
 
📌Аз обикновено го приготвям от предната вечер и го оставям до сутринта в хладилника. На бишкотите им е нужно време да омекнат добре, дори да сте ги потопили в течност, и да поемат ароматите на крема, за да се получи едно перфектно тирамису.  

Преди сервиране, сложете филираните бадеми в сух тиган и леко ги запечете за 2-3 минути, като ги разбърквате, за да не загорят. 

Разпределете ги отгоре, наредете няколко резена лимон и сервирайте. 


Източник: Il libro del Tiramisù
 

0 Comments