Коледната капама е традиция вкъщи от много години, аз я приготвям от поне 20 години. Не помня да сме имали Коледа без капама на масата. Освен по Коледа поне няколко пъти я приготвям зимно време, докато има кисело зеле.

В началото започнах с една рецепта на капама по Бански, която ми беше дала позната. Така си я знаем и вкъщи, въпреки, че отдавна не прилича на банска капама, защото съм я преобразила до най-добрата ѝ версия, която приготвям в последните 7-8 години. 


През годините съм я правила с цяло пиле. Слагала съм пилешко филе, бутчета, пилешки пържоли от бут. Опитвала съм с различни свински меса - бут, плешка, котлети, ребра, джолан, но най-добре се получава със свинския врат, без кост и пържоли от пилешки бутчета. 
Месото с кокал е вкусно при дълго готвене, но вероятността да схрупате някое миниатюрно разпаднало се кокалче след това е голяма и предпочитам да не рискувам.

Телешко не слагам, но задължителна част от капамата играе суджука. Ако е домашен, още по-добре. Пресен, сушен, наденица - чудесно овкусяват капамата. 

Когато имам под ръка добавям пушено месо - ребра или бекон за аромат.  

Колкото до сармите, те са задължителната основа на Коледната ни капама. За мен това са най-вкусните сарми! Мазнината, сокове на месата и надениците, които си пускат ги овкусяват по един неповторим начин. Пробвала съм да правя същите сарми в тенджера, като ги овкусявам със зелева чорба и червено вино. Готвя ги дълго време на бавен огън. Ами не, вкусни са, но не са същите, като тези в капамата. 

Отдавна се каня да пусна рецептата на любимата ми и изпитана във времето Коледна капама, за да не започна да забравям какво слагам...от годинките. 😁 Това са нормални неща все пак. 

И така, ето я и нея - най-вкусната Коледна (и не само!) капама. 


 

Продукти: 
(за около 10 порции)
 
За сармите (около 40броя)
1 голяма кисела зелка
400г свинска кайма (или смес телешко + свинско месо)
150г перлен ориз (или някакъв по-дребен сорт)
1 стрък праз лук 
200г доматено пюре (по желание)
200г вода
1 с.л. червен пипер
2 с.л. чубрица
1 ч.л. кимион
1 ч.л. джоджен
1/2 с.л. сол
черен пипер

Освен това: 
4-5 вратни пържоли
4-5 пилешки пържоли от бут (или пилешки бутчета)
2-3 сурови/полусушени наденици или суджук
400-500г пушени ребра (по желание) 
100г пушен бекон/сланина (по желание) 
300г червено вино
300г зелева чорба (или вода, ако е много кисела) 
1 с.л. семена от резене (по желание)
чубрица
червен пипер 


Начин на приготвяне: 

Започнете с приготвянето на сармите. В голяма купа сипете каймата, ориза, ситно нарязания праз лук, доматеното пюре, водата и подправките. Объркайте всичко добре. 
Отцедете леко зелката, отделете листите от средата и ги пригответе за завиване на сармите. Най-големите външни листа срежете на две през средата, като изрежете дебелата част в средата. Сложете ги в дълбока купа. На по-малките листа махнете само твърдата среда. 

Завийте сармите, като слагате по една пълна супена лъжица от сместа. На някои листа може да сложите малко повече или по-малко, според размера им. 
 


Наредете ги на дъното на глинен гювеч с обем поне 5.5-6 литра. В по-малък гювеч рискувате да излезе плънката извън съда. В последните години ползвам една голяма овална чугунена тенджера 6 литра. 

Продуктите за сармите ще успеете да наредите на 2 реда. Евентуално може да ви останат няколко за трети ред, които да разпределите между месата. 

Ако ви остане малко зеле от средата или най-външните твърди листа го нарежете на ситно. Ще го разпредите в гювеча между месата или най-отгоре, да покриете суджука. 

Върху сармите наредете свинските пържоли, които сте овкусили леко със сол, черен пипер, чубрица и семената от резене. Те придават много хубав аромат на месото. 
 


Отгоре разпределете пилешкото месо. Най-вкусно става с пържоли от пилешки бутчета, но тази година имах под ръка пилешки бедра, затова използвах тях. 
 


Върху пилешкото наредете пушеното месо, надениците и/или суджуците. Отгоре покрийте със ситно нарязаното зеле. Овкусете с малко червен пипер (или пушен червен пипер, ако имате), чубрица и полейте с 2-3 с.л. олио (или зехтин). По желание може да сложите свинска мас, вместо олио. 
 


Залейте капамата със смес от зелева чорба и червено вино. Ако зелевата чорба ви е много кисела, я заменете с вода. 
 


Покрийте капмата с капак и я сложете във фурната. 
 
Препоръчвам ви да поставите тенджерата върху тавата от фурната, ако реши да излиза течност или мазнина, да не пада директно на дъното на фурната. Това в случай, че сте прекалили с количествата на продуктите в съда. 
 
Най-добре след като сложите всичко в тенжерата да ви останат поне 2-3 пръста, за да има място, като се надуят сармите и поемат течноста да не излезе нищо навън. 
 
Течността в тенджерата трябва да е максимум до нивото на последните продукти. 

Печете на 150-160С за поне 4 часа. Най-добре за цяла нощ. Ако я оставите за през нощта, печете на 140С. 
 

 
Това е, сигурна съм, че ще си оближете пръстите и ще питате за още. 😋


 

0 Comments