Пиле по нормандски е традиционна френска рецепта, в която пилето се готви с ябълков сайдер и ябълки. Ястие изпълнено с есенни аромати.

Както всяка класическа рецепта има много разновидности, като основната рецепта, типично по френски включва сметана и гъби, а се сервира с гарнитура от картофен огретен. 


Моята версия е олекотена и здравословна, с малко продукти, но богат аромат и вкус. Освен това е много удобна и лесна, защото може да се приготви по два начина - на котлон или във фурна, като начина на приготвяне няма да се отрази на крайния вкус. По желание може да замените пилешкото със заешко месо. 

Аз избрах да го приготвя във фурната, защото умирам за хрупкавата препечена кожичка на пилешките бутчета, а така ябълките леко се препекоха и карамелизираха. 😋

Продукти:
(за 4 порции)

4 пилешки бутчета (цели) или 1 пиле на порции
1 глава лук 
2 стръка целина (или селъри)
3-4 ябълки 
250г ябълков сайдър 
естрагон
зехтин 
 


Начин на приготвяне: 
 
Обелете и нарежете лука и целината на ситно. Измийте и нарежете ябълките на резени.

Почистете пилешките бутчета от останали пера. Подсушете ги добре с домакинска хартия. 

В голям и широк тиган сипете малко зехтин. Добавете бутчетата и ги запържете на средно силен огън до златисто от всички страни. 
Добавете лука и целината, запържете ги леко, без да махате месото. Сипете сайдъра и изчакайте 2-3 минути. 

👉Ако продължите да готвите ястието на котлон, добавете ябълките, намалете котлона, сложете капак и задушавайте за около 40-60 минути, на слаб огън, докато месото се сготви добре. 

👉Ако ще печете във фурната, прехвърлете бутчетата в малка тавичка, наредете около тях резените ябълки и полейте със соса от сайдър. 
 


Сложете във фурната и печете на 180С, за около час, докато месото се сготви и се отделя лесно от кокала. 

По желание може да си приготвите варен ориз, с който да сервирате пилешките бутчета, но и само с печените ябълки и соса от сайдъра и печеното е толкова ароматно и вкусно. 
 


По мотиви от списание Facile con gusto 07.2021

0 Comments