Хрупкава, препечена коричка бутер тесто в комбинация с кремообразен чийзкрем и сочни вишни. Прекрасен, а същевременно толкова лесен за приготвяне десерт. На практика това е чийзкейк с бутер основа.

На рецептата попаднах съвсем случайно, но пък точно навреме както се казва. Навреме защото имах едно бутер тесто, което се чудех как да приготвя и един буркан със сиропирани вишни, които трябваше да вложа някъде. Искам да ви споделя, че сладкиша е топ. Аз го приготвих за закуска и половината замина още топъл, но студен е още по-хубав. Така, че моят съвет е да го охладите добре, преди да го ядете. 


Чийзкрема се приготвя от рикота, яйца и малко захар, защото амарените са доста сладки. Но, ако нямате рикота, спокойно може да я замените с пълномаслена сладкарска извара, крема сирене или скир. Ако нямате сиропирани амарени (пускат ги в италианската тематична седмица в Лидл), може да ги замените със сладко от вишни (череши) или със замразени вишни(череши), но тогава трябва да добавите малко повече захар в крема.  

Продукти: 
1 ролка прясно бутер тесто (245г)
350г рикота 
2 яйца
20г нишесте
2 бисквити (или 1-2 с.л. галета)
60г кристална захар
1 ч.л. ванилова есенция
70г сиропирани вишни(цели вишни от сладко или ~100г замразени/пресни вишни) 
1 с.л. захарна гранела
 


Начин на приготвяне: 
 
Загрейте фурната на 190С. 

Разтворете ролката бутер тесто. Изрежете от него един голям квадрат, като сгънете единия ъгъл към средата. Ще ви остане една лента от тестото, която може да ползвате за нещо друго, например да сложите парче кашкавал или сирене и да я изпечете като солена бутерка. 
 
📌По желание може да ползвате замразено бутер тесто, което сте размразили преди употреба.  

📌Ако ви е по-удобно, може да изрежете кръг, вместо квадрат или да ползвате готов кръгъл лист бутер тесто. 

Внимателно прехвърлете листа бутер тесто, заедно с хартията за печене в малка и средно дълбока кръгла тава. Приблизителния диаметър на дъното на формата трябва да е около 15-17см, а височината на страните, около 4-5см. 
 
В дълбока купа сипете рикотата, яйцата(отделете 1 к.л. от жълтъка в малка купичка), нишестето, захарта и ванилията. Разбийте ги с миксер или бъркалка, до гладка и хомогенна смес. 
Накрая добавете вишните, заедно с част от сиропа.  Разбъркайте ги в крема. 


Посипете дъното на бутер тестото с натрошените бисквити или галетата. 

Отгоре изсипете и изравнете крема. 


Завийте краищата на тестото навътре. 

Смесете отделения жълтък с 1 с.л. прясно мляко или вода. 

Намажете обърнатите краища с жълтъка и поръсете сладкиша със захарна гранола или кристална захар.

Изпечете за около 45-50 минути, до готовност и златисто. 
 
 
 
 
 

0 Comments