Едва ли има човек, който да не е пробвал спанак с ориз, защото си е класика. А пробвали ли сте вместо ориз да сложите дребна паста орзо, или друг вид? Аз не бях. Но когато видях рецептата в книгата на Сами Тамими "Фаластин", реших, че трябва да опитам.

Така приготвих запечено орзо със спанак. Е при мен с манголд, защото си го отглеждаме и много го обичам. 

Ако не знаете какво е манголд, това е листен зеленчук от семейството на цвеклото, който на вкус се доближава много до спанака, а за мен дори е по-вкусен от него. Освен това е много полезен, защото е богат на витамини и минерали. 


Мога да опиша запеченото орзо със спанак, като леко, вкусно и лесно за приготвяне ястие. Чудесно допълнение към него е леко пикантния млечен дип. 

Също така може да натрошите малко сирене, да поръсите с пушен червен пипер, а вместо зехтин да го приготвите с краве масло. Все неща, които ще подчертаят вкуса на спанака и ще направят ястието още по неустоимо вкусно. 


Ако обичате да се храните здравословно, ако искате да разнообразите ежедневното меню с нещо свежо и интересно или сте вегетарианец, опитайте тази вкусна разновидност на спанак с ориз. 

Идеален е както за самостоятелно ястие, така и като гарнитура на печена сьомга или вратна пържола.

Продукти: 
(за 4 порции)
 
150г паста орзо (критараки) 
300-320г вода
200г спанак (или манголд)
1 глава лук (или 2-3 стръка зелен лук)
няколко стръка пресен джоджен (може и сушен)
30г зехтин (олио)
сол и черен пипер

За млечния дип:
200г цедено кисело мляко 10-12% 
2 скилидки чесън
копър
щипка лют пипер (по желание)
зехтин
сол
 
няколко резена лимон 


Начин на приготвяне: 
 
В купичка изсипете млякото. Пресовайте чесъна, добавете ситно нарязания копър, малко зехтин и сол. Разбъркайте всичко и го поръсете с малко люспи лют пипер. Приберете в хладилника, до момента на сервиране. 

В голям и дълбок тиган или казерола изсипете орзото, на сухо, без мазнина. Запечете го за няколко минути, при постоянно бъркане на средно силен огън, докато зърната придобият леко препечен и златист цвят. 
Прехвърлете ги в купичка. 

В същия тиган сипете зехтина, нарязания спанак (или манголд) и джоджена. Задушете за няколко минути, докато омекне спанака. 
 


Върнете пастата в тигана при спанака. Изсипете водата, посолете и разбъркайте. Намалете котлона, покрийте с капак и задушавайте 10-тина минути, или докато пастата поеме водата. Опитайте за да се уверите, че е сварена. 

Сипете орзото в чиния и сервирайте с млечния дип. 


Източник: Falastin - Sami Tamimi

0 Comments