Салса верде опитах за пръв път в Торино. Бяхме поръчали едно плато с антипасти(предястия) и едното предястие беше маринована аншоа в зелен сос. Разкошен и запомнящ се сос на основата на магданоз и лимонов сок. Много ми хареса. 

Всъщност е доста разпространен сос в Италия с много приложения. Напомня за един друг традиционен сос, а може би и произхожда от него - Банет верд (Зелена баня). С него също ще ви запозная скоро.

След време попаднах на рецептата му оттогава го правя за овкусяване на маринована риба, като дресинг за картофена салата и сос, с който да полея печено месо или варен език. Сосът е прекрасен за овкусяване и на различни варени меса, както и дресинг на зелени салати.


Салса верде означава "Зелен сос", и се отличава с ярко зелен цвят. Основната му съставка е магданоз, много магданоз и прясно изцеден лимонов сок. Приготвя се много лесно и бързо. 

Може да го съхранявате в хладиник 1-2 седмици без никакъв проблем и да го ползвате когато имате нужда от него. С времето леко променя цвета си, което е нормално, защото се окислява, но вкусът му се запазва все така свеж.


Продукти: 
1 връзка магданоз
1 лимон
50мл зехтин 
1-2 скилидки чесън
сол
черен пипер
 

 
Начин на приготвяне: 
 
Почистете магданоза от дръжките. Сложете листата в блендер(чопър), добавете лимоновия сок на 1 лимон, зехтина, скилидката чесън. 
Блендирайте, докато получите хомогенен сос. Ако е необходимо добавете още малко зехтин. 
 
Прехвърлете в стъклен буркан и съхранявайте в хладилник. 
 
📌Как да приготвите мариновано филе от риба в зелен сос. 
 
 
Сложете в чиния рибните филенца, като ги отцедите добре от маринатата им.
 
Най-често вкъщи напоследък използвам "Мезето на капитана", което обаче е доста смесено откъм риба. Няколко пъти филенцата бяха от малки хамсии (аншоа), последния път бяха по-едри филенца като от дребна херинга. Въпреки всичко рибата е хубава и се получава чудесно мезе със зелен сос с нея. 
 
Залейте ги със сос и ги оставете да престоят в хладилника поне за час. Колкото по-дълго стоят, толкова по-вкусни стават.  
 


 Източник: Cucina Italiana

0 Comments