Когато за първи път опитах това ястие, бях сигурна, че ще ми хареса, но не бях очаквала, че ще е УАУ.
Сварен ароматен ориз, хрупкав пържен лук, сотиран в къри и кимион нахут, стафиди за сладост и изобилие от свежи подправки. Много магическо ястие. Наслада за всички сетива. Не го подминавайте.

Вече няколко пъти приготвям това ястие. Много добре се съчетава с месо или риба. Чудесна гарнитура, самостоятелно вегетарианско ястие или част от бюфет маса.
Може да се сервира топло или на стайна температура.  

Фен съм на Отоленги отдавна, дори есента си поръчах от Амазон две от книгите му. Допада ми перфектното съчетание на продукти. На пръв поглед семпли съставки, но съчетани по правилния начин се получават невероятни ястия. 

Препоръчвам рецептите му на всички, които харесват близкоизточната, ориенталската и средиземноморската кухня. Обещавам, че това няма да е първата и последна негова рецепта, която ви представям.

За тези, които не го познават, Йотам Отоленги е автор на кулинарни бестселъри, собственик на ресторанти в Лондон и създател на рецепти за The Guardian. Настоящата рецепта е от книгата му "Йерусалим" истинска палитра с рецепти от Близкия Изток и Израел.

 

Продукти:
(за 3 порции)
 
20г див ориз
130г ориз Басмати
340г вода
120г сварен и отцеден нахут
50г стафиди
20г зехтин
1с.л. семена от кимион
1 ч.л. къри на прах
щипка сол
1 голяма глава жълт лук
1-2 с.л. брашно за овалване на лука
3-4 с.л. зехтин, за лука
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър
няколко стръка кориандър (пропуснах го)
черен пипер
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете или настържете лука на ренде на тънки ленти. Оваляйте го с малко брашно. 
В тиган сипете 3-4 с.л. зехтин, загрейте го и изпържете лука до златисто. При мен времето за приготвяне беше около 10-тина минути. Разбърквайте го периодично, за да не загори и да се изпържи равномерно. 
 
 
Ако имате готов пържен лук, може в краен случай да ползвате и него, но повярвайте ми, прясно приготвения домашен пържен лук е уникално вкусен. Имах чувството, че ям хрупкави пържени тиквички. 😍

Прехвърлете го в дълбока купа и го отделете настрана. 
 


Сварете двата вида ориз по отделно, според времето им на приготвяне. Ориз Басмати приготвям винаги в съотнощение 2:1, т.е на една чаша ориз слагам две чаши вода. 
 
Тъй като не намерих див ориз, т.е намерих, но цената му ме спря, взех от Кауфланд дългозърнест + див ориз смес. 
 

 
Сварих го по същия начин, 2:1, за около 10-12 минути, след като водата извря, беше идеално сварен, на зърна. 
По мое мнение, вместо див ориз може да ползвате червен ориз. Ядковия му вкус ще се свърже перфектно със сладостта на останалите продукти. 
Към горещия сварен ориз добавете стафидите и разбъркайте. От горещината ще омекнат добре, като поемат и остатъчната влага от ориза. 
Охладете. 
 


Докато оризът се охлажда, сипете 1-2 с.л. зехтин в тиган. Загрейте го и изсипете сварения и добре отцеден нахут. Поръсете го със семената от кимион и къри на прах, разбъркайте добре. 
Изпържете за 3 минути, докато подправките си пуснат аромата и нахута леко се запържи. 

Изсипете го в купата при пържения лук. 
 


Нарежете подправките на ситно. Аз сложих само магданоз и копър, защото не обичам пресния аромат на кориандър. 
Вие, ако желаете го направете както е по рецепта. Мое мнение е, че основно копъра играе важна роля тук, защото се съчетава чудесно с ориза и стафидите, като ги свързва с останалите продукти. 
 


Изсипете ориза в купата при лука, добавете нарязаните билки и разбъркайте добре. Овкусете с черен пипер и ако е необходимо щипка сол. 
 
📌Продуктите дадени в рецептата са достатъчни за 3 основни порции или 5-6 порции гарнитура към риба или месо. 
 


Източник: Йотам Отоленги и Сами Тамими - Йерусалим
 
 

0 Comments