Тази рецепта се роди след един от моите експерименти в кухнята. Първоначалната идея беше да направя тези вкусни израелски кроасани в безглутенов вариант, обаче сложих само извара, вместо комбинация от извара и сирене котидж. 

Тестото се омеси лесно, но се промени консистенцията му защото изварата е по-сух продукт. Оформих го и го разточих лесно, но когато започнах да ги завивам като кроасани и се начупиха. 

Така набързо промених стратегията, разточих отново на лист с дебелина около 5-6 мм. и нарязах на правоъгълници. Намазах с жълтък и наръсих с любимият ми черен кимион. 


Цялата стая ухаеше на нахут докато се пекоха. А като ги извадих и опитах, вече не можех да се спра. Затова реших да ги пусна като отделна рецепта. 

Най-хубавото на този тип рецепти е, че се приготвят бързо и винаги може да имате решение за вечеря, за неочаквани гости или за бюфет. 

Ако нямате едно от двете брашна, може да го замените с друго безглутеново. Например може да ги направите само от царевично брашно, от нахутено или смес от различни безглутенови, като оризово, царевично, овесено или ядково.

 

Продукти: 
(За около 30 броя)

100г брашно от царевица (или царевичен грис за качамак)
100г брашно от нахут
80г студено краве масло
5г бакпулвер (1/2 пакетче)
6г сол
1 белтък (около 30-35г)
200г извара (или рикота)
80г настърган Ементал (или друг вид кашкавал)

Освен това:
малко жълтък за намазване
черен кимион, сусам или друго по избор за наръсване


Начин на приготвяне:  

Загрейте фурната на 180С, с вентилатор.

Настържете кашкавала в купа. Нарежете маслото на кубчета. 

В дълбока купа изсипете двата вида брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте, за да се смесят. Добавете към тях белтъка, маслото, кашкавала и изварата. 

Омесете гладко тесто на ръка. Не месете дълго време, само колкото добре да смесите продуктите и да се получи хомогенна топка.

Разточете на лист с дебелина 5-6 мм. Изрежете ги в желаната форма. Може да използвате нож или формички за сладки. 

Наредете в тава, която сте покрили с хартия за печене. Оставете малко място между всяка соленка. 

Намажете ги леко с разбит жълтък и наръсете с черен кимион или сусам. 

Печете около 15-18 минути, до златисто. Леко охладете и сервирайте.

0 Comments