Чували ли сте за амандие? Това е традиционен френски сладкиш с бадемово брашно, към който няма да останете равнодушни, щом го опитате веднъж. Силно прилича на франджипан, но във вид на торта.

Мек и сочен десерт с вкус на бадеми и портокал. Уникална бомба от вкусове и аромати. Чудесна рецепта, която освен всичко друго е много лесна за приготвяне. Само няколко съставки, но такъв прекрасен вкус.

Рецептата, която ви предлагам е на големия френски сладкар Кристоф Мишалак, леко модифицирана от мен. Да ме прощава Маестрото, но първия път като я направих беше ужасно сладка за моя вкус, затова втория път леко намалих захарта. 


Мек, влажен, прекрасно ароматизиран сладкиш, с хрупкава коричка благодарение на запечените филирани бадеми. Съжалвам, но не мога да спра да го хваля. Перфектният десерт за закуска или леко похапване. 

Идеален за всички, които обичат да се хранят здравословно и без глутен. Мен ме спечели с няколко неща. Няма брашно, приготвя се много бързо и няма начин да не ви се получи.  



Амандие (L'amandier) в буквален превод означава бадемово дърво. Класическата френска рецепта за този бадемов сладкиш е само с масло и без мед. 
Вариантът на Мишалак е "олекотен", като част от маслото е заменен с маскарпоне. Аз я доолекотих, като замених маскарпонето с крема сирене. 😁 Просто нямаше вариант да отворя 500г маскарпоне, за да използвам само 50г. И тъй като в оригиналната рецепта се слага солено масло и маскарпоне, аз успешно направих замяна с безсолно масло и леко солено крема сирене. 

По-долу съм написала оригиналната рецепта на шеф Мишалак, а в скоби съм добавила, какво съм променила. 


Продукти: 
(за форма Ჶ 18-20см)

150г яйца (3 яйца М/Л)
100г кристална захар (аз сложих 70г)
20 г ароматен пчелен мед 
150г фино смлени бадеми или бадемово брашно
1г био портокалова кора, приблизително кората на 1/2 портокал
20г портокалов цвят (сложих 1 ч.л. портокалова есенция на д-р Йоткер
5г бадемова есенция (сложих 1/2 ч.л. бадемова есенция на д-р Йоткер)
75г меко осолено краве масло (при мен обикновено безсолно масло)
50г маскарпоне (замених го с крема сирене на Била, но става и всяко друго)
 
За украса: 
70-80г филирани бадеми  


Начин на приготвяне: 

Загрейте фурната на 180С без вентилатор. 

Извадете кравето масло поне един час преди да започнете сладкиша. Като опция, може да го разтопите леко маслото в МВ за 15-20 секунди. Не трябва да се разтапя, само да омекне леко. 
 
Разбъркайте мекото масло с маскарпонето и разбъркайте да се смесят добре.  

Счупете яйцата в купа. Добавете захарта и меда. 
Разбийте с миксер на висока степен за 2-3 минути. 
 


Добавете бадемовото брашно и ароматите. Леко ги разбийте с миксера на ниска скорост за няколко секунди, колкото да се смесят добре продуктите. 

Накрая добавете маслената част и отново разбийте за съвсем кратко, колкото да се смесят. 

Намаслете обилно тортена форма или друг тип форма за печене с диаметър 18-20 см. Моята беше 20см. Ако искате да я извадите по-лесно от формата, сложете на дъното изрязан кръг хартия за печене и го намажете с краве масло. 

 
Изсипете сместа във формата и леко я заравнете. Отгоре я поръсете обилно с филирани бадеми. 

Изпечете за около 35-40 минути, до златисто. 

* Според автора, може да изпечете сладкиша на 160С с вентилатор. 
 
Няколко бележки: 
- първия път разбих продуктите с метална бъркалка, пак се получи добре, но крайния резултат е една идея по влажен. Затова втория път реших да ползвам миксер, макар, че не съм разбивала разбивала докато утроя обема на яйцата, само го удвоих. 
 
-Ако обичате много сладки десерти използвайте цялото количество захар. Според мен обаче като се добави и мед, става ужасно сладко... затова намалих захарта и се получи много добре балансиран и пак достатъчно сладък десерт.
 

 
-Може да използвате маскарпоне и солено масло както е в оригиналната рецепта, но и моят вариант е супер и добре балансира крайния резултат. 
 
-Тъй като сладкиша няма набухвател, не се надига почти никак. Но си се изпича много добре и е много вкусен! 
 

Източник: Christophe Michalak


0 Comments