Всеки знае, че „Мусака“ е гръцко ястие с кайма и зеленчуци. Но всъщност думата „Мусака“ е арабски термин, означаващ „студено“ и е често срещано близкоизточно ястие, което се приготвя малко по-различно във всяка арабска страна. В Ирак най-близката версия на „Мусака“ се нарича Tapsi Betenjan или Средиземноморски гювеч с патладжан и картофи.

Открих тази ливанска мусака в книгата на Сами Тамими "Фаластин" (арабското наименование на Палестина). 

Магмур е ястие с патладжан, нахут, лук и домати, овкусено с чесън, свежи подправки, обикновено се яде охладено с пита хляб. Патладжанът традиционно се запържва и се добавя към лука, домата и нахута, които се приготвят заедно на тиган или фурна. На вкус много ми напомня българския гювеч, само, че с нахут.

Съставките са наистина прости и обикновено имаме повечето от тях у дома. Аз използвах консервиран нахут, защото е по-удобно, но вие може да използвате предварително накиснат и сварен нахут, за тази рецепта. 
За подправките можете да регулирате лютите чушки на прах по ваш вкус. Освен това замених пресния кориандър с магданоз, който обичам много и се съчетава превъзходно със зеленчуците. 

Ливанската мусака е супер вкусна рецепта, на която можете да се насладите гореща или студена. Тя е много популярна в Близкия изток и може да се направи със или без месо, за вегетарианска опция. Приготвя се за по-малко от час и е страхотно лесно ястие или гарнитура за месо. Може да я сервирате върху легло от варен ориз. 

Продукти: 
3 средно големи патладжани (около 800-900г)
240г сварен и отцеден нахут (1опаковка от 400г) 
1 глава лук (или 2-3 стръка зелен лук)
300мл леко сгъстен доматен сос или консерва с рязани домати
3-4 големи домата
2 зелени чушки
1 ч.л. лют пипер
1/2 ч.л. кимион
3-4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
сол
черен пипер
зехтин


Начин на приготвяне: 
 
Измийте патладжаните. Подсушете ги. Може да ги обелите или пък не, по желание. Нарежете ги на дебели резени, около 1.5см. Наредете ги в чиния и ги посолете добре. Покрийте ги със салфетка и ги оставете 30-60 минути, да се отцедят добре. 
 
След това ги отцедете по отделно върху домакинска хартия. Не ги измивам от солта, знам, че някои го правят. 
 
 
В широк тиган сипете малко зехтин, 2-3 с.л. и наредете патладжана. Запържете го до златисто от двете страни. След това ги отцедете на домакинска хартия и отделете в чиния. 

Ако търсите по-здравословен вариант може да ги анредите в тава с малко мазнина и да ги изпечете. Или пък в еър фраър. На мен лично, на тиган са ми най-вкусни, но всичко е въпрос на вкус. 

Измийте и подсушете доматите. Нарежете ги на дебели резени, около 1см. Отделете ги настрана.

Нарежете лука, чесъна и зелените чушки.

В същия тиган сложете отново 2-3 с.л. зехтин, добавете ситно нарязания лук и леко го запържете. Добавете нарязаните скилидки чесън, лютия пипер, кимиона и разбъркайте. 
 
Добавете сварения и отцеден нахут. Запържете го за 1-2 минути и добавете нарязаните на парчета зелени чушки. 
 


Накрая добавете доматената консера и разбъркайте. Оставете да покъкри за 10-тина минути, на слаб огън. Посолете леко на вкус, добавете и черен пипер. Разбъркайте и отделете настрана. 

Загрейте фурната на 200С.

Пригответе си тавичка, в която ще печете мусаката. Моята беше с размери 20х30см. 

Намажете я леко с мазнина по дъното и стените. 
 


Наредете един ред от патладжана по цялото дъно на тавата. 
 


Отгоре изсипете плънката. Изравнете. 
 


Отгоре наредете останалия патладжан и резените пресен домат. 
 
Запечете във фурната за 30-35 минути, докато се позапекат доматите и се смесят всички аромати. 
 

 
Извадете от фурната и поръсете с прясно нарязан магданоз. 
 
Сервирайте топла или студена, като самостоятелно ястие или гарнитура. 
 
 
 


0 Comments