Пюре от зрял боб, чеснов сос Айоли и облечени зърна боб в подправки. Много богато на вкус ястие. Три текстури на една проста съставка, като сварения зрял боб, обединени от ароматен чеснов зехтин и много прясно изцеден лимонов сок.

Чесновият зехтин се използва и в трите текстури: Първо за да овкуси основното пюре от боб, след това в соса Айоли и накрая за да придаде завършен вид на бобените зърна отгоре. 

Резултатът е щастлива симфония от боб, чесън и лимон, която може да бъде сервирана се като част от няколко дипа, за намазване върху хляб. Може да се поднесе като гарнитура на печена риба или дори като самостоятелно ястие, както направих у нас. Чудесно върви за лека вечеря с чаша добре охладено бяло вино.


Поредната семпла и ужасно вкусна рецепта от Йотам Отоленги. Подходяща за хора на диета, за вегетарианци, за всички, които обичат да се хранят добре и предпочитат средиземноморската кухня.

Започнете един ден напред, като накиснете боба в студена вода и 1 ч.л. сода бикарбонат, за да сте сигурни, че ще се сготвят бързо и равномерно. 

Ако пък решите като мен да използвате готов сварен консервиран боб, в този случай няма да имате нужда от лук. Всички елементи на ястието могат да се приготвят до 3 дни предварително, но едва ли ще е необходимо, защото приготвих ястие за по-малко от час без много усилия.  



Продукти: 
(за 4 порции)

350 г сух бял боб или 500г сварен боб от консерва (отцедено тегло, 2 броя консерви)
1 глава лук (150гр)
10 скилидки чесън, обелени
2 стръка розмарин
3 стръка мащерка
1 зелена люта чушка (аз я пропуснах)
200 мл зехтин (сложих 150мл)
1 с.л. дижонска горчица
2 филета аншоа в зехтин, отцедени
90 мл лимонов сок (сложих около 50г)
10 г копър, нарязан на ситно (претеглих ги, това са 4-5 стръка)
1/2 к.л. лют червен пипер
сол и пипер 

Начин на приготвяне: 

От предната вечер накиснете боба с голямо количество студена вода и 1 ч.л. сода бикарбонат. На следвщата сутрин oтцедете боба и го сложете в голяма тенджера с лук. Покрийте с вода, така, че да останат поне 5см над зърната.
Сложете тенджерата на средно силен огън, оставете да заври, след което намалете котлона. Гответе на бавен огън за около 50 минути или докато бобът стане напълно мек и започне да се разпада.
В зависимост от боба, може да се наложи да долеете още вода в тенджерата.

Докато бобът се готви, сложете чесъна, розмарина, мащерката, зелената люта чушка и зехтина в малка тенджерка(казерола) с капак. 

Сложете я на средно слаб огън, похлупете и гответе за 25-30 минути или докато чесънът омекне и леко започне да розовее или да се запича.  При мен готвенето беше около 10-15 минути.
Без да махате капака, свалете от котлона и оставете настрана за 5 минути. Чесънът ще продължи да се готви в топлината на олиото.
Отделете чесъна, подправките и лютата чушка с помощта на решетеста лъжица. Прецедете олиото през сито, поставено над купа, ако в олиото няма остатъци от подправките, може да пропуснете тази стъпка.

За соса айоли сложете сварения чесън в блендер (чопър). Добавете 100 г от сварения боб, горчицата, рибките аншоа, 2 с.л. лимонов сок, 50 мл чесново масло, 1 с.л. вода(аз сложих от водата, в която се вари боба), смлян черен пипер. Блендирайте, докато се получи гладка консистенция на майонеза.
Отделете настрана.

За облечения боб смесете 150 г сварен боб в малка купа с 1 с.л. лимонов сок, 3 с.л. чесново масло,
копъра, 1/4 ч.л. сол и смлян черен пипер. Отделете настрана.

След като изстина, сложете останалия сварен боб и лук в блендер (чопър) заедно с 2 с.л. лимонов сок, 3 с.л.
чесново масло, 1/2 ч.л. сол и смлян черен пипер. Блендирайте до гъста и гладка каша.

Прехвърлете го в плитка купа и разстелете с опакото на лъжица, така, че да се получи по-висок борд по краищата и плитък кладенец в центъра.
Напълнете кладенчето със сос айоли, а отгоре разпределете с облечения боб.
Завършете с малко люспи от чили, лютата чушка, розмарина и мащерката. 

Източник: Yotam Ottolenghi - Flavour

2 Comments

speedy70 said…
Molto originale e gustosa, grazie della ricetta!!!
Maria said…
Ti ringrazio! Un abbraccio.