Лесни и много вкусни вегетариански фокачи. Вкусно хрупкаво тесто, обогатено с босилеково песто. Отгоре вкусна плънка от тънки резени мариновани тиквички и няколко чери домата за разкош и цвят. 

Това, което първо ме привлече в рецептата беше начина за приготвяне на тестото. На няколко етапа, които без много месене и усилия позволяват на тестото да развие добре глутеновата си мрежа и да се превърне в леко и лесно смилаемо за стомаха. 

Пестото в тестото придава невероятен и свеж аромат, а препечените тиквички поръсени с песто накрая са чудесен завършек на тези летни фокачи. Опитайте ги като самостоятелно ястие или като аперитив към чаша бяло вино или розе. 

По-долу съм добавила и рецептата за песто, препоръчвам ви да си го направите сами, отнема минута-две, но вкусът му е коренно различен от готовото, което продават в магазините. А и вече целогодишно има пресен босилек, така, че нямате оправдание. 😀

 

Продукти: 
 
За тестото: 
400 г брашно Манитоба (или брашно за баница, за пица) 
260мл вода (на стайна температура, не топла!)
2г суха мая 
5 г захар 
15мл зехтин (1 1/2 с.л.)
8г сол

За пестото: 
1 хубава връзка босилек
80 г Пармезан (Грана падано), настърган
30 г кедрови ядки
1 скилидка чесън
зехтин екстра върджин
сол

За плънката:

2 по-малки тиквички
4 стръка босилек
1/2 скилидка чесън
зехтин екстра върджин
сол + малко едра сол

черен пипер

Начин на приготвяне: 

За пестото смесете измитите и изсушени листа босилек, сиренето, обеления чесън, кедровите ядки и достатъчно зехтин в блендер, за да получите течен сос. Посолете накрая и разбъркайте. Покрийте със стреч фолио, за да не се окислява и го приберете в хладилника, докато стане време да го ползвате.

Пригответе тестото. Смесете брашното и маята в купа и захар. Разбъркайте с 200 мл вода за 1-3 минути, колкото да се смесят продуктите. Покрийте добре и оставете да почине за 20 минути. 

След това добавете 8 г сол, още 60 мл вода, 15 мл зехтин и месете 4-5 минути. 

Крайното тесто може леко да лепне. Не му добавяйте повече брашно. Намазнете си добре ръцете с олио(зехтин). Така няма да залепва по пръстите ви и ще може по-лесно да направите прегъванията.

Направете едно прегъване тип плик, като мислено разделите тестото на разгънат плик за писмо. Всеки край хванете, издърпайте малко и го сгънете навътре, към средата. Завъртете стс сгънатото надолу, покрийте го с найлон или купа и го оставете да почине за 20 минути. 

Повторете операцията още два пъти. Първия път добавете 2/3 от пестото. С ръце го размажете по тестото, преди да направите прегъването. След това прегънете и доомажете местата, където няма песто. Покрийте и оставете да втаса отново. 

Прегънете отново и прехвърлете тестото в намаслена купа, покрийте я със стреч фолио или с капак и го оставете докато удвои обема си (2-5 часа в зависимост от стайната температура). 

При мен след час беше готово тестото, но аз не бях готова да го пека. Затова го прибрах в хладилника и го оставих там за няколко часа. То продължи да си втасва и почти беше отворило кутията (явно му беше малка😀). Извадих го и продължих както е по рецепта. 

Разделете тестото на 4 части и ги оставете да починат за 10 минути на плота, като ги покриете с найлон или плат, за да не изсъхва тестото. 

След това леко ги издърпайте с ръце, за да оформите дълги фокачи като езици. Подредете ги в голяма плитка тава, застлани с хартия за печене. Покрийте ги отново. 

След 30 минути, може да доиздърпате тестото, така, че да станат максимално дълги, според размера на тавата. Покрийте ги и ги оставете да втасат за 1 час. 

През това измийте и подсушете добре тиквичките. Нарежете ги на тънки резени с мандолина. Сложете ги в купа. Мариновайте ги със сол, зехтин, нарязана на ситно скилидка чесън и няколко нарязани листа босилек, за половин час.

След това отдецете добре тиквичките, защото солта е изцедила влагата от тях, станали са доста течни и ще разводнят фокачата ви. 

Аз ги изстисках в ръка, на порции и ги прехвърлих в малка чиния. 

Загрейте фурната на 200°С. 


Изпечете ги за 10 минути. Извадете ги, гарнирайте ги с тиквичките, малко зехтин и ги върнете да се запекат във фурната за още 10 -15 минути. 

Като ги извадите ги поръсете с едра сол и листенца босилек. Полейте ги с останалата част от пестото, което сте разредили с 1 с.л. вода и 1 с.л. зехтин.  

 

📌Ако нямате много време за всички прегъвания, може да го направите по традиционния начин, като омесите тестото с всички продукти дадени по-горе. 
Оформете на топка и го оставете за 10 минути върху работния плот, да се отпусне глутена. Тогава добавете пестото, размажете го добре по цялото тесто, прегънете го веднъж по описания горе начин. 
Сложете го в купа или голяма намазана с мазнина пластмасова кутия. Покрийте добре с капак или стреч фолио. Изчакайте 1 час, докато удвои обема си (или започне да го удвоява) и го приберете в хладилника за няколко часа, да си зрее. 
След това го извадете, разделете го на 4 части и продължете както е по рецептата.

Източник: списание Sale & Pepe 06.2022

0 Comments