Има ли човек, който да не обича бухти? Малките, пухкави парченца пържено тесто, които всички помнят от нашите баби и майки? Дори рецептите за бухти, които се въртят в интернет пространството са почти идентични. 
 

Днес искам да ви запозная с италианските бухти. Силно наподобяващи тези, които баба ви е правила, но още по-мекички и вкусни, благодарение на рикотата в рецептата. 
 
Кората от лимон пък им придава много свеж аромат и ги прави толкова неустоими.


Лесна, бърза и вкусна рецепта, която може да сервирате с нещо солено или сладко за гарнитура и чаша чай. Може да ги направите по-сладки или по-солени според предпочитанията ви. Приготвянето им от начало до край отнема по-малко от час.

Пригответе ги в неделната сутрин, за да зарадвате всички вкъщи.


Продукти: 
(за около 20-25 звезди)
 
150г брашно
120г рикота
1 яйце
10-50г захар
5г бакпулвер
кората на 1 лимон
щипка сол
 
пудра захар за поръсване
 

 
Начин на приготвяне: 
 
📌Изкарайте яйцето от хладилника от вечерта, за да е топло. 
 
📌Захартата съм я оставила да варира, в зависимост дали искате да са сладки звездите или не. Аз сложих 10г, защото обичам да ги ям с крема сирене, т.е леко солени. Ако пък им сложа нутела или сладко, то компенсира сладоста. Но ако ще ги ядете натюр може да сложите 50г захар.  


В купа сипете брашното, бакпулвера, захарта, яйцето и рикотата. Настържете кората от лимона и добавете щипка сол. Оместе меко тесто на ръка.

Набрашенете си плота и сложете тестото. Разточете го на лист с дебелина около 7-10мм. 

Изрежете желаните форми. Могат да бъдат звезди, кръгове, квадрати или каквото ви хрумне.
 
📌Формата, която ползвах е 6см диаметър. Ако ползвате по-голяма, ще ви излязат по-малко звезди.
 


В казерола загрейте зехтин или предпочитана от вас мазнина.  Изпържете бухтите до златисто от двете страни на средно силен огън.
 
📌Мазнината не трябва да е много малко, но не е нужно и да е твърде много. Аз слагам около 1-2 пръста някъде. Достатъчно, за да може бухтите да се надигнат по време на пърженето и да се образуват малките и сладки дупки в тях, които обичам да пълня с нутела или домашно сладко. 😍
 


 

3 Comments

Federica Simoni said…
Che meraviglia! Buonissime! Auguri di Buone Feste!
Maria said…
Grazie carissima! Auguri di Buone feste anche a te! ♥️
speedy70 said…
Carinissime queste stelline!!!!