Прекрасни! Ароматни, леко пикантни и много хрупкави соленки с горгонзола, които се приготвят много бързо и свършват като семки. Едната води към другата. Имах малко изостанало парче горгонзола и реших, че ми се ядат соленки. 😀


За тази рецепта използвах брашно тип 1 и тъй като не е толкова популярно в България, но доста използвано в Италия исках да напиша няколко думи за него. Това е бяло брашно, обикновено смляно на каменна мелница. Има достатъчно протеини за да се приготви с него хляб, пица, фокача, но в същото време не е съвсем бяло, т.е е по-малко рафинирано и има по-едросмлени части от обвивката на зърното. 

Италианските брашна се делят на 00, 0, 1, 2 и пълнозърнесто. Тези с 00 са най-финно смлени и съотвено най-рафинирани. Това е някъде по-средата в идеалната среда. Както ми каза една италианска приятелка, тип 1 нещо средно между бяло и пълнозърнесто брашно.
Така, че ако имате или можете да намерите брашно тип 1 използвайте него. Ако ли не, ги направете със смес от бяло и пълнозърнесто в равни пропорции. 


Продукти:
(за около 30 броя)

140г брашно тип 1 (или смес от бяло и пълнозърнесто)
100г меко краве масло
80г горгонзола долче (или друг тип меко синьо сирене с леко сладък вкус)
50г грана падано или пармиджано
50г смлени орехи
30 цели парченца орехи за украса
4г бакпулвер
черен пипер


Начин на приготвяне:

Извадете кравето масло 1 час преди да започнете работа. Маслото трябва да е меко като консистенция, но не трябва да го разтопявате на котлона. Като го извадите от хладилника го нарежете на кубчета и оставете на плота да си омекне само.

Нарежете синьото сирене на малки кубчета. Пармиджаното настържете на едро. Орехите смелете на по-ситно. 


В купа изсипете брашното, маслото, синьото сирене, пармиджаното, смлените орехи, бакпулвера и малко черен пипер. Омачкайте всичко с ръка за 1-2 минути да се смесят хубаво продуктите и трохите се превърнат в тесто. 


Оформете тестото на топка. Увийте го в домакинско фолио и приберете в хладилника за около час.

Загрейте фурната на 180С.

Покрийте голяма и плитка тава с хартия за печене. 


Поръсете с брашно кухненския плот. Сложете тестото. Поръсете го и него с брашно за да може да го разточите лесно. Натиснете го ръце за минута да се отпусне малко, ако е много твърдо. 

Разточете го на лист с дебелина около 5мм. Изрежете желаните форми и ги наредете в тавата, като оставите малко място между тях. 


Върху всяка соленка сложете парченце орех и леко го притиснете.

Изпечете ги за около 20 минути до леко златисто. Извадете ги от фурната и охладете на решетка.

Сервирайте. 


Източник: https://www.molinochiavazza.it/ricetta/biscotti-gorgonzola-noci/

2 Comments

Federica Simoni said…
Squisiti questi biscotti😋😋😋😋baci
Maria said…
Grazie carissima! ❤️❤️❤️