Фокача с гриловани зеленчуци е лека и пълна с аромати лятна фокача. Уникална на вкус благодарение на божествено съчетание на грилованите патладжани с пушената скаморца. 

Съчетанието на тесто, печени зеленчуци и разтопен кашкавал винаги е чудесно и може да задоволи дори най-капризните вкусове.

За основа на фокачата използвах любимото ми мързеливо тесто, при което всички съставки се объркават с лъжица и се прибира купата в хладилника да втаса за 24 часа. Така тестото става леко и лесно за храносмилане.

Фокачата с гриловани зеленчуци е еднакво вкусна топла и студена. Само не забравяйте да я гарнирате с чаша охладена чаша розе.🍷

Продукти (за тава с диаметър 30см.):
200г бяло брашно (за пица или тип 500)
70г семола от твърдо брашно
40г зехтин
1г суха мая
7г сол
200г вода

За плънката:
1 патладжан
1 тиквичка
150г пушена скаморца (може и обикновена или друг пушен кашкавал)
риган 

Пригответе зеленчуците за плънката предварително. Измийте ги и нарежете на тънки ленти. Поръсете леко със зехтин и риган. Изпечете на скара или грил скара.

Сложете всички продукти в дълбока купа. Разбъркайте ги с дървена лъжица докато се смесят добре. Покрийте купата с домакинско фолио и приберете в хладилника за 24 часа. 


На другия ден извадете тестото и го прехвърлете на набрашнен плот. Разточете с ръка във формата на правоъгълник без да натискате много. Разделете мислено правоъгълника на три равни части. Сгънете двете крайни части към средата.

Оставете за 15 минути да почине. Прехърлете в намазана със зехтин тава.

Разточете с пръсти докато заеме цялата тава и покрйте с кърпа за час да втаса.

Загрейте фурната на 240С. 



Нарежете скаморцата на резени.

Полейте обилно тестото със зехтин. Разпределете резените патладжан и тиквички по цялата повърхност а върху тях поръсете с пушената скаморца.
 
Изпечете за 15-20 минути до златисто. 

8 Comments

Federica Simoni said…
Stupenda questa focaccia 😍😍😍😍😍
Maria said…
Ti ringrazio!🥰❤️
Галя said…
Много ми харесва идеята за това тесто, а плънката му още повече. Вкъщи обаче този постен вариант няма да мине, освен ако не го приготвя само за себе си или пък може да гарнирам с пържолки.😂❤️❤️❤️
Maria said…
Хахаххаа, предлагам ти да направиш двойна доза тесто, едната си я направи постна, в другата сложи нещо на кокал. Сигурна съм, че ще им хареса постната. Вкъщи винаги така става. Като правя пици или фокачи винаги си правя една по-семпла и без месо. Или пък с доматен сос, аншоа и моцарела, много я обичам. И знаеш ли, първо моята изяждат. 😂😂😂
Галя said…
Това е добра идея. В къщи си имам един инат,съпругът ми, който казва-това не го ям(ама как знае, че не го яде като никога не го е опитвал😂). Дъщеря ни и тя на него се е метнала, но вече порасна и не живее при нас и ми е по-лесно само с един каприз. Имам си такива моменти, в които не се съобразявам с никого, а само със себе си и тази фокача си я запазвам за тогава🥰
Maria said…
Оо да, разбирам те добре. Трябва да имаме такива моменти. Моите мъже всичко ядат, но все искат да има месо. Та все по-често си правя и нещо постно за мен...не, че само аз го ям, но нищо. 😂
Хубава вечер! 🥰🥰🥰
Галя said…
Здравей Мария! Скоро не съм ти била на гости тук. Стана много топло и е голямо предизвикателство да включа фурната, но пък не пропускам публикациите ти.Използвах лекото захлаждане, за да си приготвя любимия селски неаполитански хляб и тази фокача. Хляба вече го правя за пореден път и ми се получава много добре. С тестото за фокачата обаче нещо се изложих. Направих го по инструкциите, но след 18ч престой в хладилника установих, че не е мръднало изобщо и е мнооого лепнещо. Реших, че му трябва още брашно, доизмесих за кратко и оставих да втасва. Крайният резултат, след изпичането, на мен ми хареса много, получи се това, което очаквах,но може би в оригиналния вариант трябва да е малко по-хрупкаво. Прекрасна седмица ти желая! ❤️❤️❤️
Maria said…
Здравей Галя! Благодаря ти, че отново си ми на гости!❤️
Много ме учудва това, което казваш за тестото. Правила съм го поне десетина пъти или повече и винаги се получава. То реално не се надига много в хладилника, а като се надигне и после спада. Предполагам, че си го хванала вече в момента, когато е спаднало.
Но не е трябвало да му добавяш брашно. Просто слагаш на плота повечко брашно или семола и внимателно му замяташ краищата към средата. После внимателно както е силно набрашнено го прехвърляш с ръце в тавата със заметнатото надолу и го оставяш да се отпусне малко. После го разточваш леко пак с ръце като го изтикваш към краищата. Ако усетиш, че ти лепне пак наръсваш със семола. Просто е. Но в самото тесто не слагай брашно да го премесваш след като го извадиш от хладилника. Трябва да си лепне тестото, нормално е защото е по-хидратирано, а от семолата ще стане хрупкаво по краищата.
Надявам се следващия път да ти се получи идеално.
Поздрави и лека вечер!❤️