Отдавна се каня да направя тези соленки с магданоз и орехи. Рецептата видях преди месец в блога на една много мила италианка Федерика Симони, която познавам виртуално от далечната 2009 година. Доверявам и се напълно за рецептите, затова нямам грам съмнение относно вкуса на соленките. Друга нейна рецепта са тези пухкави мини фокачи.

Видях, че тя е направила половин доза, затова реших и аз да направя половин. Това са около 20-тина соленки. Послушах я и за съвета, че соленките с магданоз и орехи чудесно се допълват с рибен пастет. 


Веднага приготвих един пастет с риба тон. Обаче веднага съжалих, че направих само половин доза соленки. Щяхме да се сбием за последната. 😆

Затова ви препоръчвам горещо, направете цяла доза, за да не правите втори път същия ден. 

А комбинацията от соленки с магданоз и орехи с рибен пастет е в перфектен синхрон. Просто се допълват чудесно! Единствено намалих количеството на магданоза наполовина, защото 100г ми се видя прекалено много. Това е една голяма тлъста връзка магданоз. Вие естествено може да го запазите. 


Написала съм грамажа на яйцата, защото ако вашите са по-малки ще трябва да намалите леко брашното, а ако са по-големи да го увеличите. Може да сложите яйцето и единия жълтък и според грамажа да добавите белтък до нужните 110г в рецептата. 

Продукти:
260г бяло брашно тип 500
2 яйца (110г)
120г краве масло
100г ситно нарязан магданоз
80г смлени орехи
6-7г сол
черен пипер


Начин на приготвяне:
В дълбока купа изсипете брашното и студеното краве масло, нарязано на кубчета. Бъркайте с ръка докато маслото се разтопи от топлината на ръцете ви и сместа се превърне в едри, хомогенни, мазни трохи. 


Добавете орехите, магданоза, солта и малко черен пипер. Объркайте. 



Накрая добавете яйцата към сместа и продължете да месите на ръка докато сместа се събере на топка. Оформете на топка и леко я сплескайте на правоъгълник. Завийте в стреч фолио и приберете в хладилник за час.

Загрейте фурната на 200С. 


С помощта на точилка разточете тестото на лист с дебелина 3-5мм. За по-лесно разточване може да поръсите плота с малко брашно или да разточите тестото върху лист хартия за печене.

Изрежете желаните форми на соленките. Наредете в тава покрита с хартия за печене.

Изпечете в статична фурна за около 13-18 минути до съвсем леко златисто. 


Източник: https://federicaincucina.blogspot.com/2021/04/stuzzichini-con-noci-e-prezzemolo.html

4 Comments

Federica Simoni said…
Che belli 😍😍grazie 🙏🙏
Se pubblichi su Instagram ti ricondivo nelle storie e salvo la foto nella cartella in evidenza "fatte da voi" 💖💖💖💖
Maria said…
Grazie di cuore cara Federica! 💖💖💖 Sono pronta.
Здравейте, много ми допадна рецептата! Искам да попитам дали може да се замени бялото брашно с някакъв друг вид?
Maria said…
Здравейте Мина! Благодаря ви за милите думи. Да, в тази рецепта може да се замени бялото брашно с пълнозърнесто. Ще станат една идея по-хрупкави. Може също да ги направите с безглутеново брашно, като си направите комбинация от царевично и оризово брашно и малко царевично или картофено нишесте.
Ще се радвам да споделите какво брашно сте ползвали и как са се получили накрая!
Хубав ден!