Хайде на топлите рогчета с шунка и кашкавал! Чудесно изпечена златиста коричка, плънка от ароматна шунка и прекрасно разтопен кашкавал.

Много лесна за приготвяне рецепта. Идеални за закуска, междинно похапване или за вечеря. Много леки, хрупкави и вкусни! Най-вкусни са топли, но и студени са чудесни. Може да ги съчетаете с чаша айрян или с прясна салата. Може да ги сервирате на парчета като хапки за бюфет или компания на чаша студено бяло вино.

Рецептата е от страницата на една румънска блогърка Амалия. Много обичам да посещавам блога и защото винаги намирам интересно и по мой вкус. Така попаднах на тези прекрасни рогчета! Опитайте ги и вие!

От тази доза излизат 6 рогчета с дължина около 20-22см.


Продукти:
250 г брашно
10 г прясна мая или 3г суха мая
5г захар
5г сол
20г олио
140г вода 

За плънката:
100 г шунка на слайсове
100 г кашкавал на слайсове

Приготовление:

Разтворете маята със захарта и малко топла вода. Ако ползвате суха мая я добавете директно към брашното.

Направете кладенче от брашното. Сипете маята, останалата вода, олиото и солта.  Омесете меко и еластично тесто за около 10 минути с миксер. Оформете на топка, сложете в купа и покрийте с найлонова шапка. Оставете да втаса на стайна температура за час. 

Нарежете слайсовете кашкавал и шунка на ленти с ширина 2см.  


Набрашете добре работния плот. Сложете тестото. Разточете го на тънък правоъгълен лист с дебелина 0.5мм. При мен се получи правоъгълник с приблизителни размери 40 х 25см.

Нарежете на 6 равни ленти с ширина около 6см. По дължина в средата на всяка лента разпределете плънката. Може да сложите по няколко резена шунка и кашкавал за по-богата плънка, но не прекалявайте, защото тестото е тънко и може да се скъса.

Завийте късите краища върху плънката, а след това двата дълги към средата. Леко намокрете единия край на тестото с малко вода и прихлупете с другия край на тестото. Водата ще помогне да слепнат двата края на тестото и да не се разтворят при печене.


Наредете в плитка тавичка покрита с хартия за печене със сгънатото надолу. Отгоре намажете леко със зехтин по желание. 

Загрейте фурната на 200С. 

Покрийте рогчетата с найлон за да не изсъхне тестото и ги оставете за около 30 минути да втасат.

Изпечете за 20-30 минути до златисто. Охладете на решетка.

Източник: Amalia


2 Comments

Federica Simoni said…
stupendi e buonissimi!!!!!💖💖💖
Maria said…
Grazie mille! 😍😍😍