Кростата с ябълки, орехи и шоколад е лесен, хрупкав и много вкусен сладкиш просто трябва да приготвите тестото от предната вечер и готово! 

Подобни пайове съм правила най-различни и обичам комбинацията от бисквитено тесто с плънка от плодове и ядки. В този има и шоколад. Не знам дали сте пробвали, но се съчетава перфектно с ябълките и орехите. 

За тестото съм се доверила на изпитана рецепта с брашно от лешници. Разбира се може да го приготвите и с обикновено бисквитено тесто.  

Може да опитате и Кростата със сладко от смокини и орехи

Продукти: 
(за форма с диаметър 18-20см.)

За тестото:
120г краве масло
100г захар (аз сложих 100г кафява захар мусковадо)
1 цяло яйце (50г)
200г брашно
100г брашно от лешници (може да се замени с бадемово брашно или друго ядково)
щипка сол

За плънката:
150г орехи
3 средно големи ябълки
50г черен шоколад 60-75% какаова маса
50г амарети/ бисквити
канела

Начин на приготвяне: 

Извадете маслото от хладилника 5 минути преди да започнете работа с него! Нарежете го на кубчета и добавете захарта и щипка сол. 

Разбъркайте в миксер или на ръка с помощта на шпатула докато се получи хомогенна смес или по-скоро трохи.

Ако бъркате с планетарен миксер използвайте К бъркалката, ако ползвате обикновен с бъркалките за тесто. 

Прибавете яйцето, разбъркайте добре. Прибавете лешниковото брашно, като се смеси добре с другите съставки постепенно добавете брашното като бъркате докато получите меко и хомогенно тесто. Оформете правоъгълник и завийте в домакинско фолио.

Прибавете в хладилника най-малко за 4 часа, най-добре за цяла нощ. 

След като извадите готовото тесто от хладилника, натиснете леко с пръсти колкото да се отпусне.

Разделете тестото на две части, като едната е двойно по-голяма от другата. Голямата част ще бъде за отдолу, а малката за капаче. 

Разточете върху набрашнена повърхност за да не залепва, до желаната дебелина. Диаметърът трябва да е достатъчно голям за да покрие дъното и стените на формата за печене. 

Най-добре е да ползвате форма с падащо дъно, така ще може да извадите по-лесно сладкиша след изпичане. 

За плънката измийте и подсушете ябълките. Нарежете ги на тънки резени. Орехите може да оставите цели или да натрошите на едри парчета. 

Амаретите или бисквитите натрошете с помощта на дървена точилка. Сипете в купа ябълките, добавете орехите, бисквитите и 1 с.л. канела. Объркайте добре. 

Внимателно пренесете големия кръг тесто върху тавата. Помагайте си с ръце и го наместете върху дъното и стените на формата. Ако се скъса по време на трансфера не се притеснявайте, просто го "залепете" с тесто като натиснете с пръст. Като се изпече няма да си личи изобщо. 

Изсипете плънката и натиснете леко. Отгоре покрийте с малкия диск като капак. Защипете леко краищата на двете части от тестото. С помощта на форма за сладки направете 2-3 дупки отгоре за да излиза влагата от ябълките по време на печене. 

Изпечете в предварително загрята фурна на 180С за около 40 минути. 

Адаптирана от: https://blog.giallozafferano.it/lapasticceramatta/torta-noci-e-mele-con-cioccolato/

4 Comments

Enza said…
adoro questo tipo di torte..che buone..
Maria said…
Grazie Enza, anche io.
elenuccia said…
mamma mia deve essere una favola così bella farcita. Adoro le crostate con el mele e se ci aggiungi noci e cioccolato diventa ancora più golosa.
Maria said…
Grazie mille Elena! Buona domenica!