Кростата е традиционен италиански сладкиш, който се приготвя от вид маслено тесто наречено паста фрола и плънка. 

Плънката е от различни видове мармалади, крем пастичера, рикота, шоколад, нутела и други. Всякак става вкусно, просто съчетанието на хрупкавото тесто със сладка плънка е чудесна. 


Днешния ми вариант е със сладко от смокини и цели орехи. За първи път опитах тази вкусотия в остерия Енрико VIII в Бреша. Прясно домашно приготвена, в компанията на хубаво италианско кафе. Фантазия. 

Веднага щом се прибрахме се разрових за рецепта и я приготвих. Гарантирам ви, че няма да съжалявате, вкусът е уникален!
 


Продукти:
(за форма с диаметър 22-24 см.)

За основата (паста фрола):
250г бяло брашно тип 500
100г захар
125г студено краве масло
1 яйце M
1 жълтък
ванилия или лимонова кора за аромат

За плънката:
1 бурканче сладко от смокини (250-300г)
70г орехи
малко жълтък за намазване 



Начин на приготвяне:

За тестото смесвате брашното и захарта в купа, добавяте нарязаното на кубчета студено масло и обърквате с ръка, докато тестото стане на трохи. 

Добавяте цялото яйце, започнете да омесвате за кратко, постепенно добавете жълтъка и ароматите. Не месете дълго, само колкото да се смесят добре продуктите.

Оформяте на сравнително твърда и хомогенна топка. 

💡Ако по някаква причина не успявате да оформите и съберете тестото, добавете малко белтък или жълтък. Не е нужно да е цял. Добавяйте по-малко, докато получите желаната консистенция.

С това тесто се работи много лесно и няма опасност да сбъркате. Завива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника за поне 30-40 мин. да стегне.

Загрейте фурната на 180С.

След това слагате тестото върху лист прозрачно фолио или хартия за печене за по-лесно прехвърляне върху тавата. С помощта на точилка разточвате на кръг с диаметър около 26см. Може да набрашните хартията и тестото, за да не ви залепва, така се меси много лесно.

Прехвърлете във формата за печене. Идеята е като го сложите във формата да покрие и борда около 2см. 

При оформяне на краищата остават малки парчета. Оформете отново на топка и ги използвайте за да направите ленти, с които да украсите отгоре.

Изсипете сладкото върху тестото и го разпределете равномерно. Отгоре поръсете с орехите. 

Украсете с лентите от останалото тесто. Ако не сте сигурни дали ще ви остане тесто преди разточването просто си отделете една малка топка за украсата.

Намажете тестото с жълтък и изпечете в загрята фурна за около 40 минути до златисто.

Охладете на решетка.

 Сервирайте с чаша кафе или топка сладолед. 
 

0 Comments