Още една рецепта на шеф Лука Перего. Лешниково маслено тесто е доста популярно в Италия, от него се приготвят много сладки и кростати. 

Търпи доста вариации като лешниковото брашно може да бъде заменено от бадемово, шам фъстък, орехи, като е важно винаги да бъде в същото количество. 


От една доза тесто приготвих три вида сладки - линцери, лешникови топчета и сладки с печат. Според мен от това тесто стават много по-вкусни линцери в сравнение с класическото маслено тесто. 

Съвети:

  • Използването на по-голямо яйце т.е около 60г., може да направи тестото по-меко съответно по-трудно за разточване и обработка. Затова претеглете яйцето и ако забележите, че тежи повече от посоченото в рецептата отстранете част от белтъка с чаена лъжичка, докато получите общо тегло от 50г.
  • Ако желаете може да замените лешниковото брашно с бадемово, шам фъстък, орехово, но винаги в едно и също количество.
  • Препоръчвам ви да купувате готово лешниково брашно (или бадемово, орехово), които можете да намерите в големите супермаркети. Ако не можете да намерите лешниково брашно (или каквото искате да ползвате) може да смесите цели ядки препечени лешници в блендер или кафемелачка. Заедно с лешниците добавете 30-40 г захар, като съответно намалите количеството от общата захар на сладкиша. По този начин по време смилането захарта ще абсорбира цялото масло, което сушените лешници отделят.
  • Както и при масленото тесто след като извадите от хладилника натиснете с пръсти тестото за няколко секунди за да се върне към еластичната си консистенция и да се разточи лесно с точилката.
  • Суровото маслено тесто може да се съхранява в хладилника, увито в найлоново фолио за 3-4 дни.
 
 
Продукти:
(за около 30 броя линцери 6мм)

120г краве масло
100г захар (аз сложих 100г кафява захар мусковадо)
1 цяло яйце (50г)
200г брашно
100г брашно от лешници (може да се замени с бадемово брашно или друго ядково)
щипка сол

Начин на приготвяне:

Извадете маслото от хладилника 5 минути преди да започнете работа с него! Нарежете го на кубчета и добавете захарта и щипка сол. Разбъркайте в миксер или на ръка с помощта на шпатула докато се получи хомогенна смес или по-скоро трохи. 

Ако бъркате с планетарен миксер използвайте К бъркалката, ако ползвате обикновен с бъркалките за тесто. 


Прибавете яйцето, разбъркайте добре. Прибавете лешниковото брашно, като се смеси добре с другите съставки постепенно добавете брашното като бъркате докато получите меко и хомогенно тесто. Оформете правоъгълник и завийте в домакинско фолио. 

Прибавете с хладилника най-малко за 4 часа, а най-добре за цяла нощ. 

След като извадите готовото тесто от хладилника, натиснете леко с пръсти колкото да се отпусне леко тестото.

Разточете на правоъгълник. Може да разточите върху набрашнена повърхност за да не залепва, или да сложите тестото между два листа хартия за печене/домакинско фолио и да разточите до желаната дебелина.

Изрежете желаните форми и наредете в тавичка като оставите малко място между сладките. Сложете тавата в хладилник за 20-30 минути да стегне тестото.

Загрейте фурната на 180С. 

Печете за 10-12 минути, като следите фурната и в момента, в който започнат да се зачервяват леко вадите. Охладете на решетка.

За линцерите: 

 

Отделете на един лист хартия тази част от сладките, които ще са за горната част, .т.е тези с дупка в средата. Наръсете обилно с пудра захар. 

След като се охладят добре всички бисквити, сложете по 1 ч.л. сладко по избор върху едната част на бисквитката и слепете с другата част като натиснете леко с пръсти да се покаже сладкото отгоре през дупката.

Наредете в кутия като върху всеки ред слагате парче хартия за печене за да не слепят една към друга бисквитите и да се запазят свежи. 

За лешниковите топчета: 

От тестото се оформят топчета с размер на малък орех. Овалват се в кафява захар. Нареждат се в тавата, като се оставя малко място помежду им. Върху всяко топче се слага обелен лешник и се натиска леко да потъне до средата. 

Пекат се на 180С за около 15-17 минути. 


Източник: https://www.lucake.it/pasta-frolla-alle-nocciole/

0 Comments