Скоро гледах Пол Холивуд в предаването му "Градски печива". Беше в Дъблин и показваше разни местни специалитети. Най-много ме впечатли един хляб с плътна кора и много пухкава среда. Не ми трябваше много време за да реша, че ще пробвам да направя такъв. 

За течност в предаването използваха бутермилк, което на български е мътеница. Аз лично не съм яла мътеница, но от това, което изчетох в нета, реших, че мога да го заменя със смес от прясно и кисело мляко. 

На другия ден вече бях готова да меся. Не съм ползвала рецепти, просто използвах знанията си за печивата за да направя подобен хляб. Ами да ви кажа получи се много добър и вкусен хляб. Не знам дали е като този, който гледах по ТВ, но визуално е същия. 
 
Преди да напиша и споделя рецептата с вас, този хляб се превърна в хит у нас и няколко бяха изядени набързо.

 
Продукти:
(За 2 хлебчета)
 
150г манитоба (може да замените с брашно за баница)
300г брашно за пица (може да замените с брашно тип 500)
150г пълнозърнесто брашно
3г суха мая
8г ечемичен малц
15г сол
420г смес от кисело и прясно мляко (1:1)
40г зехтин


Начин на приготвяне:
 
Смесете брашната, маята и малца. Напревете кладенче. Затоплете прясното мляко за 30сек в МВ. Към него прибавете студеното кисело мляко и разбъркайте. Добавете зехтина и всичко сипете сместа в "кладенчето" при брашната. 
Добавете солта върху течността. Омесете меко и еластично тесто за 10 мин с миксер. 
Ако е леко лепнещо накрая добавете малко брашно и оформете на топка.

 
Покрийте и оставете да втасва за 2 часа на стайна температура. 

Разделете на две топки, оформете два овални хляба, оваляйте ги в брашно и ги сложете в намаслена тава. Моята е с размер 20х 30 см. 
Покрийте с найлон и оставете да втасат за час, час и половина.

Загрейте се фурната на 200С. 
 
Печете на ниво 2. Първите 15 минути печете на долен реотан. След това доизпечете на горен и долен реотан за около 25 мин. до златисто. 

Общото печене е около 40 минути. Така коричката става средно твърда и изпечена, а средата е мека като памук.

Охладете на решетка за около час и нападайте. Да ви е сладко!


2 Comments

Галя said…
Привет Мария! Днес приготвих този пухкав, хрупкав и мнооого вкусен хляб. Забравих солта, ама така е като бързам :), пак е вкусен! Общо взето пообърках нещата. След като го замесих, установих че нямам достатъчно време, за да втаса и го прибрах в хладилника. След около 5 часа се прибрах, тестото беше идеално втасало и в крайна сметка имах топъл хляб за вечеря(безсолен, ама какво от това). Мислиш ли, че мога и тестото за селския неаполитански хляб да го оставям да ме поизчаква в хладилника?❤️❤️❤️




Maria said…
Здравей Галя! Честно казано, не съм убедена, че ще се получи при неаполитанския хляб точно.
Принципно метода за втасване в хладилник е подходящ за повечето теста, особено ако сложиш една идея по-малко мая или малко повече силно брашно, но при неаполитанския вкарваме въздув с прегъванията и не съм сигурна какво ще се получи.
Освен да пробваш и да споделиш. :) Аз обикновено си избирам хляба за деня според времето, с което разполагам. Така, че може да импровизираш.
Солта не е проблем. Тосканския хляб също е без сол. Идеята на солта е да забави процеса на втасване, освен, че овкусява хляба.
Поздрави и лека вечер! ❤️❤️❤️