Докато разглеждах едни готварски книги ми попадна тази пица. Сетих се, че съм яла подобна пица с гриловани зеленчуци в Кремона. Беше много ароматна и лека. 

Затова когато мъжете казаха, че им се яде пица, реших да пробвам рецептата. Като се зачетох ми се стори интересен начинът на дълго втасване на тестото заедно с плънката на студено. Това съвсем реши нещата в полза на тази рецепта.


 В последно време гледам когато приготвям тесто независимо дали е за хляб или пица да го правя със съвсем малко количество мая, буквално почти символично понякога като 1/2 - 1г и то суха мая! А дългото втасване подобрява вкусът на тестото и го прави по-добре смилаемо, и леко за стомаха. Опитайте за да се уверите в думите ми.



 Необходими продукти:

За тестото:
400г брашно Манитоба или друго високопротеиново брашно
100г семола
350г ледена вода (при мен беше около 14С)
1.5г суха мая ( или 5г. прясна)
15г сол
30г зехтин

За плънката:
1 патладжан
2 тиквички
1 червена чушка
1 жълта чушка
няколко листа босилек или риган
4-5 сушени домата в олио
150г пушена скаморца
щипка лют пипер
зехтин
сол


Начин на приготвяне:

Ако ползвате прясна мая я разтворете в малко вода на стайна температура преди да я добавите към брашното.

В дълбока купа сипете брашното, семолата и маята (ако е суха директно се сипва). Прибавете по-малко ледената вода докато я поеме брашното. Прибавете зехтина и накрая солта. Омесете меко и еластично тесто, за поне 10-15 минути.

📌Силно препоръчвам да ползвате миксер с купа, планетарен миксер или машина за хляб, защото тестото е с около 70% хидратация и е доста лепкаво.

За да го оформите по-лесно накрая използвайте пластмасова шпатула, с която да обръщате тестото, директно в купата на миксера. Или си намажете ръцете със зехтин за да го оформите. Покрийте го и го оставете да втаса поне за час на стайна температура. 



През това време изпечете зеленчуците на грил или грил тиган като ги нарежете на тънки ленти и поръсите със зехтин и риган. Охладете. Може да ги изпечете и от предния ден, като ги съхранявате в хладилник.

Вземете тава с размери около 40х30см. Намажете я с мазнина и наръсете дъното и стените с малко семола.

Намажете си ръцете отново със зехтин. Разделете тестото на две части, като едната е по-голяма от другата. Сложете по-голямата в тавата и разточете като си помагате с ръце да стане равномерно навсякъде.



Наредете грилованите зеленчуци. Върху тях разпределете сушените домати, листата босилек и настърганата скаморца.

Покрийте с останалата част от тестото. 

Отгоре сложете домакинско фолио и приберете тестото в хладилника за 5-6 часа. След това извадете и оставете за два часа на стайна температура, преди да изпечете.

Загрейте фурната на 250С. 

Махнете фолиото и намажете тестото леко със зехтин. Изпечете за 20-25 минути. 

Охладете на решетка и сервирайте. 


Актуализация 2022г.

Започнах да приготвям пицата отново, но се оказа, че нямам място в хладилника да прибера цяла тава. Затова реших да пробвам по друг начин. Готовото омесено и доста лепнещо тесто го оставих да втаса в купата на миксера за час, докато удвои обема си. 

След това взех една голяма пластмасова кутия с капак, с обем около литър. Намазах я с малко зехтин. Изсипах директно тестото от купата на миксера в кутията, намазних си ръцете добре и направих няколко премятания от краищата на тестото, към средата на кутията. Покрих го със стреч фолио и покрих с капак.

Оставих тестото на стайна температура за 30 минути, колкото да се активира процеса на втасване, след което го прибрах в хладилника за през нощта. 

На следващия ден го извадих и докато беше още студено, го разделих на две части, като отново си намаслявах ръцете, за по-лесна работа. 

Прехвърлих половината тесто в тавата, която предварително намаслих и намазах със семола, както е по рецептата горе. Сложих половината тесто, поръсих го леко със семола, за по лесна работа и с пръсти внимателно го разтеглих по цялата тава. 

Покрих го със зеленчуците и кашкавала. 


Поръсих малко зехтин, овкусих и сложих другата половина от тестото. 

 

С намаслени ръце го разточих върху зеленчуците, краищата му прилепнаха добре към долното тесто. 

 

Поръсих го отгоре с малко семола и го оставих да втаса за час-час и половина. 


След това изпекох както е по рецепта. Много вкусно се получи и по този начин. 



Източник: I Quaderni di Alice Cucina

2 Comments

Dani said…
Тъкмо щях да питам дали не овлажнява от плънката, но сега виждам каква е :)
Ще я опитам.
Днес си говорихме, че козунакът не ни дразни стомаха по отношение на киселини.
Благодаря още веднъж за рецептата :)
Прегърдки!
Maria said…
И аз благодаря за доверието Дани!
Хубава вечер!