Фенел, фенхел, финокио, резене, див копър са имената на един и същ зеленчук. Все още доста непознат в България, но пък с доста полезни свойства. 

Резенето е отлично лечебно средство, което облекчава колита и образуването на газове, като в същото време стимулира храносмилането и апетита. С това е известен и в Италия, където намира голямо приложение в кулинарията. 

Може да се консумира както пресен на салати, така и да се сготви. Резенето се предлага във всички големи супермаркети у нас и не е скъпо. 



От много години познавам този зеленчук, но заради лекия му аромат на анасон, който не е сред любимите ми аромати го пренебрегвах. Сега отчитам това като грешка, защото реално не бях го опитала, а само помирисала. Както и да е. 

 Преди две години в един ресторант в Торино се престраших да го опитам. Бях си поръчала салата с риба тон, без изобщо да подозирам, че вътре ще има и резене. Когато я опитах, съжалих, за предразсъдъците си. Анасоновият аромат, е едва доловим, вкусът е толкова свеж, а самият зеленчук е много хрупкав и вкусен.
Оттогава това е една от любимите ми салати, може би защото ми напомня и за този красив град, знам ли :)

Обещавам, че това няма да е първата и последна рецепта с резене, която ще ви покажа, защото той вече зае своето достойно място в моята кухня.


Продукти:
1 кутия филе от риба тон (около 160г)
1/2 глава резене
няколко листа зелена салата
7-10 чери домати
1 топка моцарела (125г)
няколко маслини (по желание)
зехтин
балсамов оцет
сол 

Начин на приготвяне:

Измийте добре главата резене. Срежете я на две. Едната половина увийте добре в домакинско фолио и приберете в хладилника.

Другата половина нарежете на тънки ленти.

В купа накъсайте листата зелена салата. Прибавете нарязаното резене, доматите и рибата. Моцарелата накъсайте и добавете към останалите продукти.  

Накрая добавете маслините и няколко стръкчета от листенцата на резенето. 

Овкусете със зехтин, балсамов оцет и сол и сервирайте.


0 Comments