Шоколадовото брауни е неустоимо супер шоколадово лакомство, на което може да се насладите по всяко време на деня.
Простотата, с която се приготвя, удобната форма, абсолютно уникалния му вкус и консистенция предполагат безброй вариации, коя от коя по-вкусни. 

Меката и нежна текстура отвътре с хрупкавата коричка отвън прави този десерт много вкусен.

Брауни е сладкиш с американски произход, нарязан на квадратчета с основа от черен шоколад, какао, масло, яйца, захар и брашно. Нарича се „брауни“ заради кафявия си цвят.

Днес ви предлагам моята версия без глутен с бадемово брашно и цели орехови ядки. В моя съм добавила орехи, които перфектно се съчетават с интензивния шоколадов вкус, но вие може да сложите вашите любими ядки. Като цяло всички сушени плодове се съчетават перфектно с тези неустоими квадратчета и затова остава само да дадете свобода на въображението си.

Бадемовото брашно има деликатен и много специфичен вкус. Може да се използва както в сладки, така и в солени рецепти. Това е безглутеново брашно, богато на витамин Е и мононенаситени мазнини.

Може да го купите от магазина или да го си го направите у дома, като смелите необелени бадеми. За целта сложете бадемите във фризера за няколко часа, преди да ги смелите в блендер(чопър), така при смилането им отделят по-малко масло. Важно е да не се мелят дълго време, тъй като прекомерната обработка също би довела до изтичане на маслото, превръщайки праха в крем.


 

Продукти:
(За форма с размери 20х30см)

200г тъмен шоколадов кувертюр
130г краве масло
80г захар
5 яйца
100г бадемово брашно
100г орехови ядки
пудра захар

Начин на приготвяне:

Отделете белтъците от жълтъците.

Загрейте фурната на 180С.

Пригответе си тавата за печене. Намажете парче домакинска хартия с краве масло и го поставете в тавата.

Натрошете шоколадовия кувертюр. Маслото нарежете на кубчета. Сложете ги в купа заедно с половината захар и ги разтопете на водна баня. Махнете от огъня и оставете да се охлади за 10 минути, но не оставяйте да се сгъсти много.

Разбийте белтъците на сняг. Жълтъците с останалата захар разбийте на крем. Прибавете бадемовото брашно и разбъркайте. 

На тънка струя прибавете шоколадовата смес като бъркате постоянно. Сместа се получава оста гъста и лепкава. Това не трябва да ви притеснява.

Внимателно започнете да сипвате разбитите белтъци като бъркате със силиконова шпатула. Ще видите как сместа започва да "омеква" и да се отпусква. Не бъркайте силно или енергично, а бавно и внимателно, за да се запазят въздушната структура на тестото.

Прибавете нарязаните на едро орехи и леко разбъркайте.

Изсипете сместа в тавата, изравнете. Печете около 35-40 минути. Проверете дали е готов сладкишът с клечка за зъби. 

Докато е още топъл наръсете отгоре с пудра захар.
Охладете на метална решетка. Нарежете на парчета и сервирайте.

Да ви е сладко!


0 Comments