Картофено гато с пушена сьомга е едновременно вкусно и деликатно ястие, характеризиращо се с мека текстура, която обгръща небцето. 

Простотата на приготвяне на това ястие е придружена от неговата несъмнена гъвкавост: можете да сервирате гатото както като предястие, така и като основно ястие.



Тази рецепта е модифициран вариант на класическата рецепта за картофено гато, на основата на пушена сьомга.  В този случай рибата е привлекателна алтернатива, която е идеална за елегантни поводи.

За тази рецепта се сетих, защото в хладилника ми отлежаваха две опаковки пушена сьомга.  Исках да приготвя нещо вкусно и лесно с тях и това картофено гато ми пасна идеално.

Към класическата рецепта добавих рикота и копър, които чудесно се свързват с пушената сьомга и се допълват като вкусове.

Продукти:
(За 6 порции)

800-900 г картофи
200 г пушена сьомга
250 г рикота
50 г галета
80 г масло
125 г моцарела
2 яйца
1 връзка копър
сол и пипер


Начин на приготвяне:

Измийте и обелете картофите. Сложете ги в тенджера, добавете им 1 ч.л. сол и ги покрийте с вода. Като заври водата, намалете огъня и оставете да се сварят добре за около 20-30 минути. Времето на варене зависи от големината на картофите, както и от техния сорт. 
 
Излейте водата. 
Смачкайте картофите с преса за картофи в голяма купа, докато са горещи. Изчакайте 10-тина минути да поизстинат и добавете яйцата, кравето масло, ситно нарязания копър, моцарелата на кубчета и рикотата. Прибавете малко сол и черен пипер. Разбъркайте всичко да се смесят добре съставките.

Накъсайте пушената сьомга.
 
Загрейте фурната на 200С.

Намажете форма за печене цялата с масло и я поръсете с галета. Изтръскайте излишното. 

Изсипете внимателно половината смес

 

 и загладете. 

Разпределете парчетата пушена сьомга. 

 Покрийте с останалата част от пюрето и загладете. 

Поръсете леко с галета.  

Изпечете за около 40 минути до златиска коричка. 

Охладете и сервирайте. 

0 Comments