Днес реших да опитам нещо ново за мен. Да приготвя вкусните български добруджанки, като ги приготвя в безглутенен вариант. 

Получиха се много вкусни и хрупкави питки. Ако не знаете, че са приготвени с брашно от нахут няма и да разберете. Ето и рецептата, по която ги приготвих:

Продукти: 
(за 12-13 питки)
 
250г брашно от нахут
1 яйце
200г кисело мляко
2/3 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. сол
шарена сол
100 г сирене
50г краве масло нарязано на малки кубчета

Начин на приготвяне: 

В дълбока купа смесете брашното и солта. Направете кладенче. 

Към киселото мляко добавете содата и като започне да се надига изсипете при брашното. Разбийте яйцето и го добавете към сместа.  

С помощта на лъжица объркайте тестото. Добавете малко шарена сол. Объркайте.  Получава се гъста, лепкава смес. 

Добавете натрошеното сирене и разбъркайте. В голяма продълговата тава, сложете лист хартия за печене.

С мокри ръце вземате по малко от тестото (колкото пълна супена лъжица), сложете в средата му парченце масло и завийте леко. 

Наредете в тавата, като оставите място помежду им. Отгоре на всяко парче сложете по още едно кубче масло и наръсете с каквото имате - сусам, ким, шарена сол. 

Аз сложих черен кимион. Много го обичам върху хляб.

Изпечете в предварително загрята на 180С фурна за около 30 минути, до златисто.

Да ви е сладко!

03.2020г


9 Comments

Unknown said…
Станаха прекрасни, благодаря за тази рецепта!
Unknown said…
Благодаря за тази вкусна и изключително лесна рецепта! Станаха наистина много вкусни!
Maria said…
Радвам се, че са ви харесали. Благодаря за доверието.
Unknown said…
и аз ги пробвах, но 250 гр. брашно от нахут явно дойде много за 200 г. кисело мляко и едно яйце и стана просто на трохи. Добавих още малко мляко и вода, за да може изобщо да заприлича на тесто. пекох по указанията и на финала отвън бяха препечени, но вътре съвсем сурови... нещо не се получи
Maria said…
Хм, много ми е странно това, което пишете.Съжалявам, че не са се получили. Когато пиша рецепти гледам да съм коректна с цифрите. Освен това тези добружанки ги правим от време на време и не съм имала проблем. Млякото го мерите в грамове нали, не в милилитри? Защото ще има разлика. Друго, което си мисля, яйцето да е било малко?
За печенето зависи от фурната, всяка фурна си има някаква особеност, но като цяло такива печива се пекат най-ниско до долната част за да може отдолу нагоре да бухне и да се изпече тестото. Времето за печене е ориентировъчно и винаги когато се пекат такива неща се проверява с клечка за зъби дали е суха или мокра. Ако е мокра, значи не е изпечено и оставяте до готовност. Фурната да е предварително загрята също, но предполагам, че тези неща ги знаете и сте ги спазили. А какво брашно от нахут ползвахте?
Unknown said…
Станаха страхотни! Благодаря за рецептата!
Maria said…
И аз благодаря за доверието!
Unknown said…
Здравейте!
При мен се получи чудесно!
Ще продължа да ги правя!
Maria said…
Здравейте! Много се радвам, че са ви харесали. Благодаря ви за доверието!