С тази рецепта за меки, сладки италиански козуначени кифли с тесто за бриош може да започнете деня по страхотен начин! Те са толкова леки, въздушни и ароматни, че трудно може да им устои човек.

Италианските козуначени кифли се приготвят с мая и с предварителна закваска (префермент), която след това се добавя към същинското тесто за бриош. Не изискват дълго втасване, прегъвания или други сложни стъпки. Удобството на предварителната закваска е, че може да я приготвите от предната вечер, а сутринта да довършите тестото. 



Може да ги изпечете без плънка, но може да ги напълните с любимо сладко или с нутела. Аз ги обичамм натурални, само поръсени със захарна гранела или пудра захар. Така усещам целия аромат на подправките и тестото. А аромата, които се носи из къщата докато ги пека е уникален!
Уверявам ви, че ще ви доставят много удовлетворение! Козуначените кифли са идеалният партньор на вашето капучино сутрин.
Опитайте ги, вкусни са! Ето и рецептата за домашни италиански козуначени кифли! 


Продукти:
(за 16-18 кифли)

За закваската(префермент):
150 г брашно с повече протеин (тип Манитоба, 0, за баница)
90 г вода (или прясно мляко)
15 г прясна мая (5г суха мая)

За тестото:
Закваската
300 г бяло брашно тип 500 (или тип 00)
50 г прясно мляко
2 яйца L 
80 г захар
2г сол
80 г масло разтопено и охладено на стайна температура
1 ч.л. ванилов екстракт
кората на 1 портокал
кората на 1 лимон



Начин на приготвяне:

Омесете за кратко продуктите за префермента, докато се получи плътна топка тесто. Покрийте с найлон и оставете в купа за около час да удвои обема си.

📌Ако решите може да приготвите префермента от предната вечер. Единствената разлика е, че сухата ви мая ще бъде 3г, а ако ползвате прясна - 9г. Оставете купата да пренощува на стайна температура. На сутринта ще добавите втасалата закваска към тестото. 

Оставете кравето масло на стайна температура за час-два или загрейте на МВ фурна на 600W за 20-30 секунди. Добавете ванилията и корите на портокала и лимона. Разбъркайте добре и отделете настрана. 

В малък съд разбийте леко яйцата и млякото.

В купа сипете закваската и леко разбитите яйца. Бъркайте минута с миксер да се смесят добре. Добавете брашното и солта. Омесете за 10-тина минути докато получите меко и еластично тесто. 

Накрая на два приема добавете мекото масло с ароматите. В началото тестото ще се раздели от мазнината, не се притеснявайте, това е нормално. Продължете да месите с миксера и след 5-10 минути тестото ще поеме мазнината, ще стане гладко и меко. Повторете с останалата част от маслото.

Покрийте тестото със стреч фолио и памучна кърпа и оставете на стайна температура (24-26С) да удвои обема си за около 2-3 часа. 

Разточете втасалото тесто на правоъгълник и изрежете дълги триъгълници. Завийте ги като кроасани от широката част към тясната и наредете в тава.


Пoкрийте с фолио и оставете да удвоят обема си за около 40-50 минути на стайна температура. Намазвате ги с малко прясно мляко или разбит жълтък с мляко и ги поръсвате със захарна гранела.  

Изпечете на 180 С за около 20 минути до златисто.  

📌Част от кифлите може да замразите по два начина. 

*Преди да последното втасване ги нареждате в тавичка и ги слагате във фризера за час. Като замръзнат ги вадите и прибирате в найлонов плик и обратно във фризера. Когато решите да ги приготвите, ги вадите от предната вечер и ги нареждате в тавичка, покривате ги с найлон и ги оставяте за през нощта в хладилника. На сутринта ги вадите, оставяте за час да се стоплят и довтасат. След което изпичате. 

*Нареждате кифлите да втасат върху пластмасова тавичка за 30-40 минути. След което ги прибирате във фризера за час да замръзнат. Вадите ги, слагате ги в найлонов плик и ги прибирате обратно във фризера. Когато решите да ги ползвате, ги нареждате в тавичка и ги оставяте да се отпуснат в хладилника. Изпичате ги в загрята фурна. 


 Източник: http://antonella-lacasettadicioccolato.blogspot.com/2010/08/cornetti-di-briosches.html

11 Comments

Mary said…
sono cosi carini versione mignon , soffice !
Nanita said…
Ех,Мими....остана ли поне едничко и за мен!Нищо,че е късно тутакси ще отскоча до вас.
Спорна седмица Nanita!
complimenti sono perfetti....
Unknown said…
Bellissimi fanno veramente gola, sarebbero perfetti x la colazione di domattina.a presto
nana said…
Вкусне са
fedora said…
Перфектни са!
lucy said…
sono venuti una vera delizia!complimenti.ottimo risveglio!
simona said…
Con questi altro che buon risveglio !!!
Complimenti!!!!
A presto , Simona
ma che gentile sei maria, mi vieni sempre a trovare.
ti sono venute molto bene.
mi piace l' idea che in un altro paese vengano a conoscenza dei miei blog grazie a te .
baci
dimenticavo, come mai non partecipi al mio contest menu' di natale
http://lacucinadiantonella.blogspot.com/
ti aspetto baci
Maria said…
Mary, Fabiola, Milla, Simona, lucy, Antonella, vi ringrazio carissimi!

@Nanita, в следващата доза ще те предвидя :) Поздрави!

@Лилия, Федора, благодаря ви!