Тези вкусни и хрупкави багетки взех от блога на Luvi


продукти (8 багетки)
закваска 18 часа:
250 г брашно тип 0
150 г вода
2,5 г мая

тесто:
закваската
750 г брашно
250 г царевично брашно(двойно смляно)
30 г мая
600 г вода
25 г сол

царевично брашно или грис за наръсване отгоре

На първия ден се приготвя закваската като се омесват продуктите в чиста стъклена купа и се оставя в покрит чист съд да ферментира.
На другия ден се смесват всички продукти с миксера за около 10-15 минути,накрая се добавя сол и се оформя топка от тестото. Оставя се да бухне за около 30 минути. Срязва се тестото на 8 равни части и се оформят 8 малки багети. (Разточвате дълги праоъгълници и завивате на руло.  Нареждат се багетите в тава с пергамент и се оваляват в грис. Покриват се с памучен плат и се оставят отново да удвоят обема си за около 30 минути. Точно преди да се изпекат се правят нарези с остър нож. Напръскват се с вода (със спрей за цветя) и се наръсват с грис. Пекат се на 210 С за около 30 мин. Може да се сложи съд с гореща вода на дъното на тавата с кубчета лед в нея за да се получи пара.Questi buoni  e crocante filoncini sono nel blog di  Luvi. Grazie Luvi per questa bella ricetta.
Per 8 filoncini- 2 teglie

biga 18 ore
250 g di farina
110 g di acqua
2,5 g di lievito

impasto:

biga
750 g di farina
250 g di farina integrale o di mais
30 g di lievito birra
600 g di acqua
25 g di sale

farina si semola rimacinata per sotto e per lo spolvero


Impastate velocemente la biga lasciando l'impasto e coprite con un panno.
In giorno dopo impastate tutti gli ingredienti con impastatrice per circa 10-15 minuti, aggiungete solo verso la fine il sale. Lasciate impastate circa 30 minuti.
Coprite una teglia di carta forno e spolverata con semola rimacinate.
Dopo la prima mezz'ora divido in 8 pezzetti e formo i filoncini. Schiaccio e stendo leggermente in una forma simil rettangolare e ripiego la parte centrale poi arrotolo e date la forma. Levitare ancora 30 minuti. Spolvero con semola i fogli sulle teglie prima di mettere le filoncini, coprite con un panno. Lasciate levitare circa 1 ora. Cuocette a 210°C per 30 minuti.

3 Comments

Sweet Corner said…
wow, I can taste them from here:)))
Federica Simoni said…
wow che bello! sei proprio brava!
eldivenlerim said…
Mmmmmm, looks very delicious.....