Цветът на тези царевични багети е фантастичен, кората е кехлибарена, тънка, хрупкава и ароматна. Средата е мека с лека пореста консистенция. Вкусът им е разкошен. Чудесна алтернатива на обикновените багетите.

 
Продукти:
(за 4 багети)

закваска 18 часа:
120 г силно брашно тип манитоба (или за баница)
75 г вода
1г прясна мая (1/2 ч.л. суха мая)

тесто:
закваската
300 г силно брашно тип манитоба (или за баница)
200 г царевично брашно
10 г прясна мая (3г суха мая)
300 г вода
15 г сол

царевично брашно или грис за наръсване отгоре

Начин на приготвяне:

На първия ден пригответе закваската като омесите за 2-3 минути продуктите в чиста стъклена купа. Покрийте с домакинско фолио и оставете на стайна температура да ферментира за 16-18 часа.

На другия ден в голяма купа смесете всички продукти с миксер за около 10-12 минути. Накрая добавете солта и оформете на топка тестото. Оставяте на стайна температура да втаса за около 50-60 минути докато удвои обема си. 

❗Времето за втасване може да варира в зависимост от температурата в стаята и количеството мая, което сте сложили в тестото. Ако искате да забавите времето на втасване намалете количеството мая от написаното в рецептата. Обратно, ако искате да забързате втасването може да увеличите леко количеството мая.

Ако имате време и възможност ви препоръчвам да ползвате възможно по-малко количество мая. Хлябът ви ще стане също толкова хубав, колкото и този с повече мая, но ще му отнеме няколко часа докато втаса. За сметка на това ще бъде по-здравословен и лесно смилаем за стомаха. 

Втасалото тесто на 4 равни части и оформете 4 малки багети. Разточете издължени елипси и завийте на руло. С приплъзване издължете краищата им, така, че да се заострят малко. Оваляйте ги в грис или царевично брашно.

Наредете багетите в тава покрита с хартия за печене, като оставите място между тях. Покрийте с памучна кърпа и оставете отново да удвоят обема си за около 30-50 минути. Точно преди ги сложите във фурната направете няколко нарези с остър нож. 

Загрейте фурната до 210 С. 

Сложете чиния с вода или лед на дъното на фурната за да направите пара. Изпечете за около 18-20 минути с вентилатор. 

Охладете на решетка.  

Източник: http://ilmondodiluvi.blogspot.com/2009/02/filoncini-con-farina-di-mais.html

Рецептата е актуализирана 01.2021г

3 Comments

Sweet Corner said…
wow, I can taste them from here:)))
Federica Simoni said…
wow che bello! sei proprio brava!
eldivenlerim said…
Mmmmmm, looks very delicious.....