Спаначената супа е любима както за студените зимни месеци, така и за горещите летни, когато я обичаме студена. 

Това е моят вариант, който съм научила от родителите си, но с времето съм обогатила по мой вкус, така както най-много се харесва вкъщи. 

Продукти:
500г лапад, спанак или манголд
4л вода
олио
около 100г фиде (аз ползвам тънки спагети, които начупвам на ситно)
3 с.л. червен пипер
1 глава лук
1 с.л.джоджен
1 с.л. магданоз

За застройката:
150-200г сирене
1 яйце
1/2 кофичка кисело мляко


 Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера сипете олио и нарязания лук, задушете леко, добавете червения пипер. Запържете леко, добавете измития и нарязан спанак. Задушете за 2-3 минути и сипете водата. 

Като заври добавете джоджена и фидето. Разбъркайте. Подправете на вкус със сол, черен пипер и оставете да поври 20 минути. 

Минута преди да добавите застройката и да свалите от котлона натрошете вътре сиренето и го добавете към супата. 

Направете застройка с яйцето и млякото, като ги разбъркате добре. Сипете няколко черпака от супата към застройката да се смесят и след това върнете цялата застройка в супата. Разбъркайте и оставете за няколко минути да кипне на бавен огън. Изключете котлона и овкусете с магданоз.
Да ви е сладко!

Съвети:

✔Супата може да приготвите със пресен спанак, лапад или манголд каквото имате под ръка. Става еднакво вкусна. Ако нямате пресни, замразен също върши чудесна работа. 

✔Ако искате може да ползвате овче или козе сирене за да получите по-изразителен вкус, но и с краве е супер. За количеството съм на принципа на мечо Пух, колкото повече, толкова повече. Комбинацията от спанак, червен пипер и сирене е чудесна. Затова повече сирене никога не е излишно. 

2 Comments

Rosetta said…
Sembra buona
Mandi
Maria said…
Grazie Mandi :)