Какво ли не правим за любимия човек? Аз поне много ;-)) Така за един наш мини празник се вдъхнових от тези гълъбчета да си поиграя със захарно тесто. Явно доста се бях вдъхновила, тъй като марципанените, захарни и всякакви подобни теста и маси не са ми силна страна, да не кажа, че никога не се получават а и ми действат много изнервящо докато си играя с тях. Ама тоя път реших да си поиграя да направя две патета. Естествено спазих всичко по тази рецепта, но ми се наложи да сложа двойно повече количество захар.. абе стана тестото, ама не беше от най-еластичните, защото получих схващане на пръстите докато оформя творението си. :-))) Обаче си струваше...любимия беше много очарован и тортата свърши бързо :-)))) Самата торта е много проста и лесна, идеята беше да се акцентира върху двете патета... но в крайна сметак щяхме да ядем тортата, а не тях, така, че исках да е хубава и тя. :-)

Блата за тортата направих по рецептата за торта Парадизо...реших с тях, защото са много сочни и няма да има нужда от допълнително напояване..а и аромата на блата е невероятен!


Кремът приготвих от:
500 г маскарпоне
200 г кондензирано подсладено мляко
100 г сметана за разбиване
100 г пудра захар
1 пакетче желатин (10 г)
300 г ягоди

В дълбока купа разбиваме маскапонето със сметаната, пудрата захар. Желатина разтваряме в 30-40 мл вода и като набъбне след около 10 мин разтваряме на котлона или в МВ, но без да завира (аз го слагам в МВ на 450W за около 30-40 сек.) Добавяме към него кондензираното мляко, объркваме и сипваме към маскарпонето. Разбиваме с миксер добре. Отделяме 1/3 от крема за намазване отгоре и отстрани и в останалите 2/3 нарязваме измитите и добре подсушени ягоди. Разбъкваме добре. Във тортената форма слагаме на дъното единия блат, намазваме крема и затискваме с втория блат.Намазваме отгоре с другия крем и оставяме малко за отстрани. Слагаме в хладилника за 1 час да стегне, а другия крем държим извън хладилника. След 1 час вадим от формата внимателно. Намзваме отстрани с останалия крем и наръсваме с филирани бадеми.
Отгоре по края с помощта на шприц правим бордюр от крема за да може да излеем желето без да прокапе настрани. Слагаме пак в хладилника да стегне добре. Аз я оставих една нощ. На другия ден приготвих червено желе за торти по инструкцията на опаковката, наредих ягодите и залях с желето. Слага се в хладилника пак да стегне за 1 час и готово.
* Мисля, че тортата ще стане и без желатина, аз се "подсигурих" заради тежеста отгоре.

10 Comments

LF said…
Woau, this Torta looks fabulos!I can not decide what dessert of yours to make....
Flor said…
Hello Maria,
looks wonderful!Ducks are so cute!
Federica Simoni said…
beh veramente meravigliosa!! complimenti sei bravissima!!
Dimitrana S. said…
Супер е тортето, Мими! Големи сладури са патетата :-)
Nina said…
Maria, Maria...this cake is sooo yammmy looking! I'm sure your amore was trilled!
XO,Nina
Talita said…
Wow, this looks so delicate and cute! Congrats!
Maria said…
Thank you so much girls, for the sweet words! Kisses to all!
Sweet Corner said…
this is really one beautiful cake!!!
Dunja said…
this is really really nice =)
Rosetta said…
Ma è stupenda !
Mi piacerebbe essere al posto del tuo amore :-))
Bacioni