Класическа българска рецепта за приготвяне на пържени кюфетата. Така както я знам от баба и мама и както винаги са се приготвяли вкъщи. 

Най-вкусните пържени кюфтета, макар, че вече ги приготвяме по-рядко. 

Желателно е да ги приготвите със смес от телешко и свинско мляно месо(кайма). Колкото по-прясно е месото, което купите, толкова по-вкусни ще станат кюфтета. 

Ако купувате смляно месо, гледайте да не съдържа много подобрители, стабилизатори и овкусители. Колкото по-натурално е, толкова по-добре. Разбира се може да ги приготвите само със свинско или телешко месо, но трябва да не е прекалено сухо. 

Хубавите кюфтета стават с по-мазна кайма, но не и с прекалено мазна, защото излишната мазнина ще изтече по време на готвене.

Продукти:

500г смляно месо (телешко и свинско)
1 глава лук
2с.л. чубрица
1 яйце
2 филии сух хляб (или 3-4 с.л. галета)
100г прясно мляко
магданоз
сол
черен пипер


Начин на приготвяне:

Накиснете хляба в прясното мляко. Оставете да престои 5-10 минути, за да се напои добре и да омекне. Отцедете го добре.

В купа сложете каймата, отцедения и натрошен хляб, млякото, ситно нарязания лук, чубрицата, яйцето, магданоза, сол и черен пипер. 


Объркайте добре каймата.  Ако имате време я оставете да престои в хладилника поне за час. Може да я оставите и за едно денонощие, още по-вкусни ще станат кюфтетата.

След това с мокри ръце оформете кюфтета, оваляйте ги леко в брашно и изтърскайте излишното.  Изпържете ги в тиган, с достататъчно олио, колко да покрие кюфтетата до средата. 

Аз слагам около 1/2 -1 пръст мазнина.

Сервирайте прясна салата, картофена салата или тип Балкантурист с лютеница и бобена салата. 😀

0 Comments