Тази вкусна усукана пита в основата си е тутманик. Толкова е пристрастяваща, че може да я изядете цялата докато е гореща. С леката си хрупкава коричка е наистина неустоима. Рецептата е на Весито от Гответе с мен. 

Намалила съм продуктите наполовина, че се притеснявам за талията си, а както се казва...без едно парченце мога, ама с едно не мога! Дозата е достатъчна за тава с диаметър 28-30см, но си придвидете тава с по-висок борд. 

Продукти:
500г брашно
200г кисело мляко
1 яйце
15г прясна мая (или 5г суха мая)
30г олио
1ч.л. сол
1ч.л. захар

За плънката:
150г сирене
50-60г краве масло или свинска мас


Начин на приготвяне:

От изброените продукти се омесва тесто. В купа сложете брашното със солта. Маята разтворете със захарта и 50г топла вода. Направете кладенче и в него сипете разбитото яйце, киселото мляко, олиото, маята. Оставете да втаса докато удвои обема си за около два часа. 


Разделете тестото на четири топки. Оставете ги на плота за 10 минути да почине тестото. 

Разточете ги на тънки кръгове. Сложете първия кръг и го намажете обилно с разтопено краве масло или свинска мас. Поръсете сирене. Покрийте с втория кръг. Намажете с мазнина и поръсете обилно със сирене. Повторете още веднъж.  Последния кръг намажете с мазнина. Притискайки леко с длани тестото леко го разточете.

С остър нож и шпатулата за тесто срежете на 4 ленти.  Хванете краищата на всяка лента и я усучете  хубаво. Подредете усуканите ленти в намазана тава като спирала. 

Оставете достатъчно място между всяка лента за да има място за втасването. Покрийте с найлон и оставете отново да втаса за около час.

Загрейте фурната на 180С. 

Изпечете за около 30 -35 минути до златисто. 

Идеята за рецептата е на моята приятелка Веси от Гответе с мен 


4 Comments

phanitha said…
This looks delicious...
Maria said…
Thanks :)
Anonymous said…
Ne razbrah kak se usukvat lentite, po 2 li ?
Maria said…
Лентите се усукват всяка около себе си и нареждаш в тавата. Първо се прави на пластове, след това се режат пластовете на ленти и всяка се усуква около себе си.