Кантучини с шамфъстък е чудесна разновидност на класическите кантучини с бадем и идеалното допълнение към торбичките със сладки за Коледа. 

Много обичам кантучини, твърди, хрупкави бишкоти от двойно препечено тесто с яйца, брашно и захар, с наситен аромат и цели ядки или сушени плодове. От години приготвям такива бишкоти, класически или с различни сушени плодове, а тази зима реших да се доверя на рецептата на шеф Лука Перего и да ги направя с любимата ми ядка - шамфъстък. Истинска прелест! 😍 Наситеният вкус на шамфъстък се усеща с всяка хапка.

Кантучини са идеални за топване в чаша мляко, капучино или горещ шоколад. Класическият начин за поднасянето им е с чаша десертно вино, но и горните предложения не са за пренебрегване. 

Ако предпочитате сушените плодове пред ядките, може да разгледате рецептата ми за кантучини с червени боровинки.

 

Най-голямото им предимство пред останалите сладки е дългата им трайност. Затворени в буркан, могат да издържат два месеца, което е трудно, защото са много вкусни и едва ли ще се задържат толкова време. 😁

Другото голямо предимство е много лесното им и бързо приготвяне. Не са ви нужни специални уреди или умения, само купа и бъркалка. Пригответе си продуктите, разбъркайте ги в купа, оформете на рула и изпечете. След това ги нарязвате на резени, леко ги дозапичате и воаля, кантучините са готови, а кухнята ви ще ухае уникално! 😍

Няма да ви увещавам повече, оставям ви да прочетете рецепта и да се уверите сами в думите ми. 

Приятно сладкоправене! 


Продукти
(за около 35-40 бишкоти)
 
2 яйца М
160г кристална захар
1 с.л. мед
240г бяло брашно + 10-20г за доомесване
100г брашно от шамфъстък (смлени ядки печен шамфъстък)
5г бакпулвер (1/2 пакетче) 
150г цели ядки шамфъстък, печени (аз ползвах печени и солени)
щипка сол
 
За декорация(по желание): 
100г разтопен бял или черен шоколад 
натрошен шамфъстък 
 


Начин на приготвяне: 

Първо си пригответе брашното от шамфъстък. Това е много лесно. Изберете шамфъстък без сол. Моето предпочитание е за белените ядки шамфъстък на Лидл. Продават ги в едни зелени и сини пакетчета х 70г. Едните са печени без сол, другите печени със сол. Вземем от двете. Солените ги слагам цели в тестото, а безсолните правя на брашно в чопъра. Така се балансира вкуса на кантучините. Разбира се, вие може да ползвате други по ваш избор, които харесвате, дори готово брашно от шамфъстък. 
 
 


Смелете ядките в чопър, заедно с 2 с.л. от захарта (40г), докато се получи добре смляно брашно. Захарта в тестото помага да обере мазнината от ядките и да не ги превърне в паста. 
 
Загрейте фурната на 185С, без вентилатор. 

Пригответе си останалите продукти и сте готови. Смесете в купа брашното и бакпулвера. 


В купа, дълбока поне 1 литър, счупете яйцата, добавете останалата захар, медът и щипка сол. 
 
 
 
Разбъркайте ги с метална бъркалка за около 15-20 секунди, колкото да се смесят добре продуктите. Не ползвайте миксер или ако ползвате, са ви нужни 5-10 секунди разбъркване само. 
 


Добавете брашното от шамфъстък, разбъркайте с дървена лъжица. 
 

 
Постепенно добавете и обикновеното брашно с бакпулвера, като разбърквате отново с дървена лъжица. Ще получите гъсто и компактно тесто. 
 
📌Ако искате да постигнете още по-зелен цвят на изпечените сладки, може да добавите 1-2 капки зелена боя към сместа, аз предпочитам натуралния цвят на шамфъстъка. 
 
Ако стане много гъсто и ви е трудно да бъркате с лъжицата, го прехвърлете на работен плот и доизмесете, колкото да се смесят добре съставките и да се оформи на топка. 
 


Накрая добавете целите ядки шамфъстък и омесете, така, че да са сравнително равномерно разположение в тестото. 
 


Разделете тестото на две равни части и ги завийте на рула, с дължина около 35см. 

Леко ги натиснете с ръка да се смачкат, като суджук, но дори да пропуснете тази стъпка, по време на печене те ще се разлеят малко и ще изглеждат, като смачкани. 
 


Прехвърлете ги в тава. Моите ги срязах още на две и ги сложих на късата страна на тавата. 
 
Изпечете ги за около 25-28 минути, като ги печете в средната част на фурната. Т.е тавата сте 
поставили по средата на височина. 
 

 
Извадете тавата от фурната. 
 
 
 
Прехвърлете внимателно рулата на дъска още докато са горещи, и ги нарежете под ъгъл на резени с дебелина около 1.5см. Използвайте назъбен нож или такъв за хляб, за да ви е по-лесно и да не се строшат бишкотите. 

 
Наредете ги легнали обратно в тавата. Запечете ги за 3 минути от едната страна. 
 
Извадете ги, завъртете ги от другата страна и ги запечете за още 3 минути. Не ги оставяйте по-дълго време. Докато са горещи бишкотите са леко меки, но след като изстинат ще излезе влагата и се изсъхнат. 
 
Охладете ги добре на решетка, след което ги приберете в кутия с капак или буркан. 
 
Съхранявайте ги добре затворени. 
 
📌По желание може да ги украсите с малко разтопен шоколадов кувертюр, като ги потопите до средата и веднага ги поръсите с гранела от натрошен шамфъстък или парченца лиофилизирани малини.
 
📌 Вместо шамфъстък може да ги приготвите с орехово брашно и парченца орехи, с лешници или да добавите сушени плодове, като червени боровинки.  


 Източник: Lucake Il mio manuale di pasticceria per tutti - Luca Perego
 

2 Comments

Federica Simoni said…
wow buonissimi al pistacchio!!! Un abbarccio!
Maria said…
Grazie, cara Federica! Un abbraccio, anche a te!