Салата Пиемонтезе е много вкусна френска разновидност на известната руска салата. Повечето от вас знаят, че това което ние наричаме руска салата всъщност е салата Оливие. Основата на салата са варени картофи и зеленчуци, овкусени с майонеза. Руската салата е задължителна на празничните трапези на българите, италианците и други европейски народи.

В Италия, Испания и Потугалия наричат салата Оливие 'руска салата', във Франция е известна, като 'пиемонтска салата', а в Хърватия, Словения и Унгария, като 'френска салата'. 😁

Има няколко хипотези относно раждането на тази салата. Мнозина смятат, че се е родила в Русия около средата на деветнадесети век, когато е била приготвена за първи път от френския готвач Люсиен Оливер в неговия ресторант Ермитаж в Москва. Рецептата обаче е променена оттогава, както в Италия, така и в Русия. Различни източници смятат, че първоначално се е приготвяло с месо, език, наденица, шунка, трюфели, каперси и филета от осолена аншоа.


Според друга хипотеза руската салата е родена в Италия, по-точно в сърцето на Савойския двор в Торино. По случай посещението на руския цар, придворен готвач решил да предложи на своя гост старинна пиемонтска салата, приготвена от червено цвекло. В знак на уважение към госта, ястието било приготвено с типични руски продукти, като моркови и картофи, към които е добавена сметана, символизираща снега. Тогава царят донася рецептата със себе си, която бързо се разпространява на територията на Русия и в Европа, като замества сметаната с майонеза.

Първоначално попаднах на тази салата в едно френско кулинарно списание. Точно навреме, защото имам още яйца от Великден. Много ми хареса комбинацията от продуктите и тъй като вкусът ми е познат и много любим, реших да я приготвя. 

След това се разрових да видя как съм пропуснала тази толкова вкусна италианска салата, защото пиемонтските рецепти, заедно с лигурските са от най-любимите ми. Тогава отрих, че всъщност в основата си това е руска салата по френски. 😁 

Ами какво да ви кажа, разбират му французите и вкусът на салата е много свеж, благодарение на парченцата домати и свежите подправки в нея. Определено влезе в любими салати, наравно с руската салата. 

Продукти:
(за 4 порции)

1 кг картофи
4 твърдо сварени яйца
4 средно големи кисели краставички
3-4 домати (сорт Рома или розови, с по-плътна среда, без много семки)
150г варена шунка
2 стръка пресен лук
2-3 стръка пресен магданоз 
сол
черен пипер
200-250г майонеза
2с.л. кетчуп (опция)
 


Начин на приготвяне: 

Сварете картофите. Охладете ги. Обелете ги и ги нарежете на средно големи кубчета. Изсипете ги в дълбока купа. 

Обелете сварените яйца, нарежете ги на едри кубчета и ги добавете към картофите. 

Нарежете шунката и краставичките на кубчета и ги прибавете към останалите продукти. 

Измийте доматите. Срежете ги на 4 и отделете воднистата средата заедно със семките. Нарежете ги на кубчета и ги добавете към салатата. 

Прибавете нарязаните на ситно зелени подправки, добавете сол, пипер, майонезата и кетчупа. 

Объркайте всичко добре и оставете в хладилника поне за 30 минути.

Сервирайте.

0 Comments