Отдавна не бях пробвала нова рецепта за супа. Докато не попаднах на тази разкошна турска супа от пилешко месо и червена леща, наречена супата на готвача. Много ми хареса комбинацията, а никога не ми беше хрумвало да ги смеся в едно ястие. 

Отдавна се канех да приготвя супа от леща, защо пък да не е леща с пилешко месо. Като всички турски супи, които съм приготвяла и яла, тази също е много вкусна. Червената леща се сварява много бързо, а пасирана придава кадифена плътност на супата. 

Ако и вие, като мен не сте опитвали такава супа, да знаете, че е многооо вкусна. И да не забравя, полейте я обилно с лимон. Чудесна комбинация са. 


Нямам идея откъде идва името на супата, но мисля, че причината е в богатия и запомнящ се вкус, така, че ѝ отива.

Пилешкото месо и бульона може да си приготвите предварително, така за по-малко от час ще се насладите на тази чудесна, плътна, комфортна храна. 

Освен всичко друго, супата на готвача е много вкусна както топла, така и студена. Важното е да ѝ добавите лимонов сок за свежест. 

Продукти:
(за 4-5 порции)

За бульона:
1 пилешки бутче (1/2 кг пилешки фенер или 1 филе, по избор)
2 л вода
1 морков
1 глава лук
1-2 стръка целина или селъри
сол
черен пипер

За супата:
1 ч.ч сварено и обезкостено пилешко месо
200г червена леща
1/2 ч.ч фиде
1 глава лук
1/2 с.л. брашно
1 с.л. доматено пюре  
1 скилидка чесън
1 средно голям домат
1 с.л. краве масло
2 с.л. зехтин
пилешки бульон
1 ч.л. джоджен
няколко стръка магданоз
черен пипер и сол 



Начин на приготвяне:

Първо сварете пилето със зеленчуците за около 40-50 минути или докато месото е добре сварено. Извадете месото и го обезкостете. Зеленчуците отделете настрани. Прецедете бульона. 

💡По желание може да ползвате предварително сварено пилешко месо и пилешки бульон. Аз обичам да купувам пилешки фенери, сварявам ги добре с много зеленчуци, след което разсипвам  концентрирания пилешки бульон в малки бурканчета х 200мл. Сипвам ги горещи и те се запечатват. Така винаги имам под ръка пилешки бульон. Месото го обезкостявам и по същия начин го сипвам в буркани (малко по-големи), заедно с част от бульона. Така имам готова заготовка за пилешка супа.

През това време измийте добре лещата, докато спре да пуска мътна вода. Обелете и нарежете главата лук.
Нарежете домата на малки кубчета. Отделете го настрана.

В друга тенджера сложете маслото и олиото, и ги разтопете. Добавете нарязаната глава лук, запържете за кратко и добавете брашното. Запържете за кратко. Прибавете доматеното пюре, отцедената леща, запържете отново за кратко и добавете пилешкия бульон. Добавете сварената глава лук и моркова от бульона. Разбъркайте и след като заври, варете на умерен огън до омекване на лещата.

След като лещата се свари, я свалете от котлона и я пасирайте до гладкост.
Върнете на котлона, ако сместа е много гъста, добавете вода и изчакайте да заври. 

След това прибавете пилешкото месо, ситно нарязаните домати, фидето и пресованата скилидка чесън, разбъркайте и оставете да заври отново. 

След около 15 минути добавете подправките и сол на вкус.

Сервирайте с много лимон. Чудесно върви със супата. 


Източник: https://www.instagram.com/reel/CqK-RyDg_sH/

0 Comments