Този елегантен френски десерт е създаден през 1910 г. от сладкаря Луис Дюран, като почит към велосипедното състезание на дълги разстояния Париж-Брест-Париж. Кръглата форма на десерта е предназначена да напомня за велосипедно колело.  

Сладкарница Дюран в Париж, която все още е собственост и се управлява от семейство Дюран, твърди, че притежава оригиналната рецепта, но за щастие това не е попречило на сладкарите по света да направят свои собствени версии на този прекрасен десерт.

Рецептата, която ви предлагам е класическата. Основа от еклеровото тесто, богат крем Муселин и капки лешников пралин. Уникално вкусна комбинация, която не се нуждае от много реклама, за да се убедите във вкуса. 

Лешниковия крем е прекрасен и веднага ще забравите за калории и отслабване. Печените лешници добавят текстура на крема и го завършват по един чудесен начин. 


Едно от хубавите неща на този десерт е, че се приготвя сравнително лесно и не са ви нужни завидни сладкарски умения. Трябва ви малко повече старание, за да оформите пареното тесто във формата на кръг, като използвате шаблон, естествено. 
След като изстине го разрежете и напълнете с крема, в който добавите няколко капки пралин и печени лешници. Покривате с тестото, поръсвате с пудра захар и изчаквате да се споят съставките.

Как може да си приготвите домашен лешников пралин, вижте ТУК.

Ако съм успяла да ви убедя в думите си, може да прочетете рецептата и да пристъпите към творчество. 😍

 

Продукти: 
(за 4 броя с диаметър 15см)
 
За пареното тесто (по рецепта на Кристоф Фелдер): 
125г прясно мляко
125г вода
5г захар
5г сол
115г краве масло на кубчета
140г бяло брашно
190-200г яйца (4 броя Л)
 
За лешников муселинов крем:
250 мл прясно мляко
40 г жълтъци (около 2 броя L)
70 г кристална захар
15 г бяло брашно
15 г царевично нишесте
100 г краве масло
80 г лешников пралин
 
За украса: 
Филирани/натрошени бадеми
1/2 жълтък за намазване на тестото (или си отделете 1-2 с.л. от яйцето за пареното тесто)
цели печени лешници 

 
Начин на приготвяне:
 
📌Първо си подгответе всичко необходимо, като продукти и оборудване, защото процесът за приготвяне на парено тесто е бърз и лесен, да не ви се налага да търсите нещо в последния момент.

Пресейте брашното. Разбийте леко яйцата с метална бъркалка или вилица в отделен съд. 
 
 
 
Отделете си 1-2 с.л. от яйцето в малка купичка и му добавете няколко капки вода. Ще го използвате за намазване на пареното тесто. 
 


В тенджера изсипете млякото, водата, солта, захарта и добавете маслото. Загрейте ги на слаб огън. Изчакайте маслото да се разтопи, след което отстранете тенджерата от котлона.
 


Свалете от котлона, добавете цялото количество брашно и разбъркайте с дървена шпатула или лъжица, докато се получи хомогенна смес. 
 


Върнете съда на котлона и започнете да изсушавате тестото. Бъркайте енергично за минута-две.  Част от водата в тестото ще се изпари. Най-лесно може да визуализирате тази стъпка, ако ползвате тенджера или касерола от алпака или емайлирана. Ще видите, че на дъното на тавата се образува тънък слой леко залепнало тесто, което показва, че тестото е добре изсъхнало. (Ако ползвате съд с незалепващо покритие, това няма как да се получи, там тестото просто се отделя равномерно от дъното и стените.) Готовото тесто се свива на топка. 
 


Изчакайте 1-2 минути, след като свалите касеролата с тестото от котлона, след което започнете да добавяте по-малко яйцата към тестото, като разбърквате между всяко добавяне. Може да го правите на ръка или ако смятате, че ще ви е по-лесно да прехвърлите сместа в купата на планетарен миксер с плоската листообразна бъркалка.
💡Колкото повече изсушавате тестото си, толкова повече яйца ще трябва да добавите. Ето защо количеството на яйцата може да варира.

Перфектното тесто трябва да стича бавно от бъркалката, без да се накъсва, но не трябва да е много течно, защото ще ви е трудно да го шприцовате в тавата.
Възможно е да ви остане част от яйцето, а може и да не ви стигне. Тогава лесно може да добавите още малко допълнително яйце. Ако добавите твърде много яйца, няма да можете да компенсирате тестото, затова подчертавам колко е важно да ги добавяте постепенно. Ако все пак това се случи може да замразите тестото в малки силиконови форми с форма на полусфера и диаметър 3-4см. След като замръзне добре, може директно да изпечете тестото в загрята фурна.
ТУК може да видите повече подробности за този начин на печене на еклерово тесто.


Вземете лист хартия за печене и молив. Използвайте подходящ кръг, за да очертаете кръгове, по които да се водите, докато шприцовате тестото. Иначе рискувате да се получат в овална форма или друга произволна. 
За 4 броя Париж Брест, трябва да начертаете кръгове с диаметър 14-15 см.
Може вместо това да разчертаете 6-7 броя х 8-10см. Или един голям 22-24см. Въпрос на избор.

Обърнете листа хартия с нарисуваното надолу. Сложете хартията в голяма плитка тава.
Напълнете пареното тесто в голям еднократен пош или в многократен с кръгъл накрайник с диаметър 12-16 мм. Може да ползвате и накрайник тип френска звезда, по избор. 
 


Шприцовайте бавно и внимателно кръг или няколко кръга върху хартията. Ако ви се струват много тънки, може да направите още един кръг отгоре или плътно до другия. Формата, като цяло ще зависи донякъде от вашите умения за рисуване, донякъде от диаметъра на накрайника за пош, който сте избрали. 
 


Намажете внимателно повърхността на тестото с отделеното и предварително разбито яйце. Поръсете с обилно с филирани бадеми отгоре. 
 


Изпечете в предварително загрята фурна на 180°C за 25-35 минути, без вентилатор. Следете времето за готвене в зависимост от вашата фурна и размера на тестото, което печете, защото може да варира.

ВНИМАНИЕ! Не отваряйте фурната, ако пукнатините в тестото не са златистокафяви. Ако все още са бели, тестото не е сготвено и ако го извадите на този етап, ще спадне. Гответе още 5-10 минути, ако е необходимо.

Отворете леко вратата на фурната и изчакайте 10-тина минути, преди да извадите тавата. Извадете от фурната и оставете пареното тесто да изстине върху решетка.

Докато тестото изстива си пригответе лешниковия муселин крем. Муселин кремът се състои от сладкарски крем, към който при разбъркване се добавя масло.

В тенджера загрейте млякото и половината захар. В същото време смесете жълтъците и захарта в друг съд. Добавете брашното и нишестето. Може да добавите малко горещо мляко, за да се отпусне сместа и да се разбърка по-лесно.

Когато млякото заври, изсипете го при сместа от жълтъци и захар и разбъркайте. Върнете всичко в тенджерата на среден огън. Бъркайте непрекъснато, докато кремът се сгъсти. Изчакайте да заври и свалете от котлона и го покрийте със стреч фолио. Запазете в хладилника.

Докато кремът се охлажда, извадете маслото на стайна температура. Важно е да е меко, но не и разтопено.Трябва да може да се интегрира правилно в сладкарския крем.

Преди да смесите двата крема, извадете сладкарския крем от хладилника, да се темперира. Важното е крема и маслото да са с еднаква температура. Ако е прекалено горещо, маслото ще се разтопи. Ако е твърде студено, маслото ще стегне.

Разбийте маслото с миксер. Разбийте и сладкарския крем. Малко по малко добавете маслото към крема, като разбивате. Ще придобие обем и ще побелее. След това добавете пралина и разбъркайте за последен път.
 


Вашият лешников муселин крем е готов! Охладете го за 30-60 минути в хладилника, за да стегне.

Монтирайте десерта.
 

 
С нож за хляб срежете всеки кръг парено тесто през средата, внимателно. 
 
 
 
Поставете горната половина настрани. Повторете и с останалите кръгове.

Сипете охладения крем в пош с накрайник френска звезда с диаметър 8-10 мм. Шприцовайте крема, като правите кръгови спираловидни движения обикаляйки кръга или във формата на розички, ако ви е по-лесно. Не се скъпете с крема, хубаво е крема да е поне 2-3 см, над долната част от тесто, за да може като се захлюпи да не се скрие в тестото. 
 


По желание в дупките в средата сложете по няколко капки чист лешников пралин, като предварително сипете малко пралин в малък еднократен пош или с помощта на малка лъжичка.
 

Покрийте крема с горната част на тестото.

За финал поръсете с пудра захар.

Сервирайте и се насладете на този прекрасен сладкиш.  Съхранявайте в хладилник. На следващия ден е още по-хубав, ако успеете да му устоите. 

Bon appétit!

 
Източник: Workshop Pasticceria facile di chef Sara Torresi
 

0 Comments