Свежа порция ризото с риба тон и бейби лукчета. Като страстен любител на ризотото, нямаше как да пропусна тази рецепта. Всъщност лятото правих комбинация от риба тон и ориз, но във вид на салата и бързо се превърна в любима рецепта. 

Комбинацията от задушен лук в масло и риба тон е разкошна. Лека, същевременно питателна и полезна порция храна, която си струва да опитате. От себе си добавих малко свежа нотка в ястието с лимонов сок и кора. 


Няма нищо сложно в приготвянето на ризото с риба тон и бейби лукчета. Следва се класическия начин с готвене на силен огън и постепенно добавяне на бульона. 

Бърза и удобна рецепта за заети хора, която може да приготвите за 20-тина минути и да се насладите на топла домашна храна.

 

Продукти:
(за 2 порции)
 
160г ориз Арборио
4-5 малки глави лук 
120г риба тон в собствен сос или в зехтин
100мл бяло сухо вино
~500-550г горещ зеленчуков бульон*
магданоз
кората на 1/2 лимон (по желание)
1-2 с.л. лимонов сок (по желание) 
50г краве масло 
зехтин
 
*или кубче зеленчуков бульон + гореща вода. Когато нямам зеленчуков бульон ползвам кубче зеленчуков бульон на Alce nero, защото е с чист състав и богат зеленчуков вкус. Продава се в био магазините.


Начин на приготвяне: 

Обелете главите лук. В зависимост колко са големи ги срежете на 4 или ги оставете цели. Моите бяха с диаметър около 3см, затова ги срязах на четири части. 


В тенджера загрейте маслото. Изсипете лука и го задушете за 5 минути на среден огън.
 
Добавете ориза, увеличете огъня и запържете, като бъркате 1-2 минути. Важно е оризът да не загори, просто да се запържат зърната леко. 

 
Полейте с бялото вино и изчакайте 2-3 минути да се поизпари алкохолът. 

 
Когато оризът поеме почти всичкия алкохол, започнете да сипвате от бульона, на малки порции, като постоянно бъркате на силен огън. Продължавате така с целия бульон, да сипвате и бъркате. Може да добавите част от магданоза по време на готвене.
 

 
Като свърши течността, опитайте да видите дали оризът се е сварил, но все пак е лекооо ал денте. Не трябва да е разварен. Ако ви се стори, че е много твърд, добавете малко гореща вода и разбъркайте. Ако е добре, добавете парчетата риба тон, разбъркайте и оставете да се готви още 1-2 минути. 
 
Добавете лимоновия сок и лимоновата кора. Те са по желание, но според мен много добре си пасват с рибата тон. 

Полейте с малко зехтин и поръсете със ситно нарязан магданоз. 

Сервирайте. 
 


Източник: Il meglio di sale e pepe - Risotti
 

0 Comments