Рибата заема почетно първо място в гръцката кухня. Гърците пържат, задушават, пекат риба и разбира се, правят супи с нея. Псаросупа (ψαρόσουπα) е гръцка рибена супа със зеленчуци. Псаросупа се превежда като "рибена супа". 

Рибената чорба в Гърция е по-скоро сезонно ястие, което сред потомците на елините най-често се свързва със зимата и дома. Наистина, през студения сезон искате да вечеряте нещо не само вкусно, но и горещо. В различните региони на Гърция преобладават различни версии на тази толкова вкусна рибена супа. Всички те обаче са обединени от наличието на риба и селекция от зеленчуци.
 


Приготвянето на гръцката рибена чорба не е трудно, просто трябва да следвате определена последователност от действия, да имате необходимите зеленчуци и разбира се, риба. Донякъде може да е пипкаво, особено, ако рибата ви има много кости.
 
Първо всички зеленчуци се сипват в тенджера. Добавя се рибата, която може да е цяла, ако е по-малка, да са само глави, различни риби или парчета риба. Най-вкусна става с микс от различни риби, но ако нямате под ръка и с една ще стане вкусна. Всичко това се вари до готовност, след което рибата се изважда, отделя се от костите, зеленчуците се нарязват, а бульонът се прецежда. След което всичко отново се обединява, като се завършва с авголемоно. Застройка от жълтъци и лимонов сок, която правят супата кадифена.
 
Тази прекрасна гръцка рибена супа с лимонова застройка авголемоно, много ми напомня на любимата таткова супа, но ми хареса идеята със застройката и влиза в графата любими супи. 

 
 
Продукти: 
(за 4-5 порции)
 
1 цяла риба, от сорта на ципура, лаврак, пъстърва, скумрия (около 300-400г), глави от различни риби или 200г филе от треска (може и от друга риба, например сьомга, сьомгова пъстърва, дива сьомга, скумрия)
1 глава лук
2 моркова
1 тиквичка (по желание)
2 стръка дивисил (по желание)
3 големи картофа 
100г дългозърнест ориз 
около 3 литра вода
2 листа дафинов лист 
стрък мащерка
сол
черен пипер

За застройката:
2 жълтъка
1 лимон
50г зехтин 


 
Начин на приготвяне: 
 
Измийте и почистете зеленчуците. 
Сложете лука, моркова и картофите, без да ги режете, в тенджера. Добавете рибата, 1 ч.л. сол и изчакайте да заври. 
Махнете образувалата се пяна отгоре и намалете огъня. 
Гответе около 30 минути, докато рибата и зеленчуците се сварят. 

С решетъчна лъжица извадете рибата в една чиния, а зеленчуците в друга. 
 


Отделете 2 картофа, лука и единия морков в купичка и ги пасирайте. Може да го направите, като ги намачкате добре с вилица или, като използвате пасатор. Останалите зеленчуци наредежете на кубчета. 

Изчистете рибата от костите и отделете месото. Прецедете бульона и върнете вътре рибата, пасираните зеленчуци и нарязаните на кубчета.

Добавете малко дивисил (по желание) и върнете супата на котлона. Добавете ориза. 
 
Гответе на слаб огън за 10-15 минути. 
 

 
През това време пригответе застройката. В купа разбъркайте добре жълтъците със сока на 1/2 лимон. 

 
Сипете 2 черпака от горещата супа към застройката и разбъркайте. Върнете сместа в супата, разбъркайте и изчакайте да заври. 
 
Гответе на слаб огън още няколко минути и сервирайте. 
 



0 Comments