Традиционна кростата от северната част на Италия. Много ароматна, обгърната от хрупкава маслена кора, която е идеална за приготвяне през есенно-зимния период. Класическата плънка е от парченца ябълки смесени с канела и кафява захар, които при печене се карамелизират и изпълват кухнята с аромати. 

А сега си представете, че към тази плънка добавите малко ром, хрупкави парченца ядки и микс от ароматни сушени плодове и парченца портокалови кори. Получава се експлозия от вкусове и аромати, които правят тази десерт неустоим. Един от задължителните десерти около коледните празници, но не само, защото е ужасно вкусен!

 
Може да приготвите една голяма кростатата или няколко монопорционни тартелети, които да опаковате и подарите на приятели и колеги. 

Удобното е, че масленото тесто може да приготвите два дни по-рано и да го съхраните в хладилник, а след изпичане, готовия сладкиш може да се съхранява седмица на стайна температура. 
Ако искате да ѝ се насладите напълно, задължително я оставете да престои с плънката един ден, след изпичане. Тогава кората омеква и се пропива с всички аромати от плодовете и ядките.


Продукти:
(за 6 индивидуални тарталети или 1 голям тарт Ჶ18см.)
 
За масленото тесто:(по рецепта на шеф Сара Торези)
200г бяло брашно (за сладкиши, с не повече от 10% протеини)
100г краве масло (с температура 14-18С)
70 г пудра захар
40г жълтъци (2 броя, от яйца М)
сол (няколко кристалчета)
 
За плънката:
2 ябълки
20г ядки (орехи, бадеми, лешници, по избор)
1 ч.л. канела
2 с.л. червен ром (уиски, бренди или друг ароматен алкохол, който имате наличен)
2 с.л. кокосова захар (или кафява захар)
2 бисквити (или 2 с.л. галета)
70г микс от стафиди, фурми, сушени смокини, захаросани портокалови корички

1-2 с.л. прясно мляко, за намазване
 


Начин на приготвяне:

Извадете кравето масло от хладилника за половин час, да се отпусне. Не трябва да се стопля прекалено. Идеалната температура е между 14-18С. 
 
В купата на планетарния миксер сипете пудрата захар. Ако има бучици, я пресейте през сито. 
Добавете кравето масло на кубчета. 

В малка купа счупете яйцата и леко ги разбийте с вилица. 

В друга купа измерете необходимото количество брашно и няколко кристалчета сол. 
 


Започнете да смесвате захарта и маслото с плоската бъркалка за сухи теста, на средна скорост. Като се смесят добре, постепенно добавете яйцата и продължете да бъркате, докато се получи хомогенна смес. 

Накрая прибавете цялото количесто брашно в купата и смесете, докато се получи хомогенно тесто. 

Не бъркайте много, само колкото да се смесят добре продуктите и да се получи гладко тесто. 

Извадете тестото от купата и го прехвърлете на лист хартия за печене. Леко го смачкайте и го покрийте с друг лист отгоре. 

С помощта на точилка разточете тестото до лист с дебелина 2-3 см. Завийте го с хартията и го приберете в хладилника да стегне маслото, за поне 2 часа. 
 
Докато тестото стяга в хладилника, си пригответе плънката. Обелете ябълките и ги нарежете на малки кубчета. Добавете канелата и разбъркайте да полепне добре по ябълките. 

Сипете стафидите в чаша и ги залейте с ароматния алкохол. Оставете ги да набъбнат. Ако нямате много време, може да сложите чашата в МВ фурна за 20 секунди, леко да се затопли алкохолът, така стафидите ще се рехидратират по-бързо. 
 
 
Нарежете сушените плодове на малки кубчета, ако не са предварително нарязани, като портокаловите корички, например. 
Накълцайте ядките на по-едро или по-ситно, според предпочитанията. 
Натрошете бисквитите и добавете всички съставки към ябълките, като добавите стафидите заедно с алкохола. Разбъркайте добре.
 
След като стегне тестото го извадете и го смачкайте на няколко места с точилката, това се нарича ламиниране или пластификация и е важна част от приготвянето на маслено тесто, ако искате да не ви се счупи, докато го прехвърляте във формата. 

Разточете го на лист с дебелина около 3мм. Ако се е отпуснало много, внимателно го сложете върху голяма дъска и го приберете за 15-30 минути в хладилника, да стегне. 

След като сте изрязали кръга, от останалото тесто изрежете ленти с ширина 4-5 см, съвсем леко ги поръсете с брашно отгоре и ги завийте на хлабаво руло, за да може да ги прехвърлите във формата, без да се счупят. Ако не ви се получи и тук там се счупи, не се притеснявайте, леко ги слепете, като ги сложите във формата. По време на печене ще се оформят и няма да личат сглобките. 😀
 
Сложете кростата в тава върху перфорирана силиконова подложка, ако ползвате рингове за тарт, без дъно. Ако ползвате форма за тарт с дъно, не е нужно да я слагате в тава или върху подложка.
 
Тестото, което ви остане, след изрязване на формите за тартите, разточете на тънко, завийте в хартията и го приберете в хладилника да стегне, докато завършите кростата.
 
 
Напълнете плънката във формата/формите и леко притиснете, за да не остават празни места, а да е плътно. 

От останалото тесто изрежете тесни ленти и ги наредете на кръст, или изрежете малки форми с резци за бисквити. 
 
Намажете лентите с малко прясно мляко, за повече блясък. Вместо мляко, може да ги намажете с малко яйце. А може и да не ги мажете с нищо. 

Загрейте фурната на 180С. 

Изпечете за около 30-40 минути, до зластисто. 

Извадете внимателно тавата от фурната, изчакайте 10-15 минути, да се охлади тестото и махнете ринговете. При печене, тестото се свива и металните рингове лесно се махат. 

Охладете добре, поръсете леко с пудра захар и сервирайте. 
 


0 Comments