Много мек, сочен и вкусен солен кекс, който се приготвя изключително лесно. Не ви трябва  кантар, защото съставките се претеглят с помощта на празната опаковка за кисело мляко, като мерителна чашка. 

Идеален, ако нямате домашен кантар или искате да приготвите вечеря в последния момент, намалявайки времето за приготвяне до минимум! Не ви е нужен миксер, всичко се разбърква с метална бъркалка и се пече. 


Пухкава текстура, обогатена с нарязани на кубчета салами и сирена от всякакъв вид, според вашите предпочитания! В Италия този солен кекс е известен, като "Кекс 7 чаши", защото всичко се мери с чаша и общия брой на продуктите е 7 чаши. 

Рецептата е изключително проста, дотолкова, че може да бъде приготвена и от деца, които ще се забавляват, претегляйки съставките с чаша: яйца, брашно, пармезан, олио, прясно и кисело мляко.


Соленият кекс 7 чаши е мек като облак. Не преувеличавам. Мек и сочен, с една дума прекрасен! Идеален за сервиране, като аперитив или мързелива вечеря. 

Можете да направите вегетариански или безглутенов вариант само със сирена, с безглутеново брашно или нишесте и безлактозни млека.   

За да не изневеря на себе си обаче, все пак измерих всичко в грамове, така, че ще ви дам възможността да изберете дали да мерите с чаша (кофичката от млякото) или с кантар. 

В рецептата е ползвана малка кофичка от 150г, която е най-разпространена, като обем за кисело мляко в Италия. Сетих се, че като подходяща би била опаковката на био йогурта на Лидл. Сигурно има и други подобни малки опаковки в хранителните вериги, но не съм правила обстойно проучване. 

Може би по-лесно ще ви бъде да използвате чаена чаша (300мл), като я пълните до средата, за целта на рецептата. 

Продукти: 
(за форма 24-26см)

4 яйца 
150г кисело мляко (1 чаша*)
140г прясно мляко (1 чаша)
140 г олио (1 чаша)
225г брашно (3 чаши)
50г настъргано Пармиджано (Грана Падано или друг сух кашкавал) (1 чаша)
1 пакетче бакпулвер (10г)
150г салам или шунка по избор (може микс от няколко вида)
150г кашкавал на кубчета
1/2 ч.л. сол
сусам/семена нигела за поръсване
 
*1 чаша от 150мл 

 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете салама и кашкавала на малки кубчета.  

Намажете с олио или краве масло дъното и стените на кексова форма. По желание може да поставите парче хартия за печене, с която да я облечете. Може да използвате кръгла (24-26см) или квадратна тава с размери 20х20см

Загрейте фурната на 180С. 

 
В дълбока купа счупете яйцата, добавете киселото мляко, разбъркайте с метална бъркалка. Добавете прясното мляко, олиото, пак леко разбъркайте. 
 
Прибавете брашното и бакпулвера, като разбъркате отново, колкото да се смесят добре съставките и да не останат бучици. 

Добавете настърганото пармиджано, разбъркайте и накрая добавете солта и нарязаните салам и кашкавал. 
Объркайте със силиконова или дървена бъркалка. 
 


Изсипете сместа във формата и отгоре я поръсете с малко сусам или зърна черен кимион (чорек оту). 
 
Изпечете за около 35-40 минути, до златисто. Проверете с клечка за зъби дали излиза суха.
 


Извадете внимателно от формата и охладете на решетка. 
 
 
 

0 Comments