Пандишпаненото руло е класика. Всички сме опитвали пандишпанено руло поне веднъж, някои доста пъти. 😁 Сещам се, че като ученичка често ходех с приятелки в сладкарница Черноморец, да похапваме сметаново руло. Толкова беше вкусно. 😋

През годините съм правила много рула, защото са удобни, ако трябва да нагостиш повече хора. Някои са се получавали добре, други не толкова, в зависимост от рецептата, която съм ползвала. 


Като започнах сладкарските курсове, започнах да разбирам грешките си и рулата ставаха все по-вкусни, с лек и въздушен блат и сочен, ароматен крем. 

Затова днес ще ви споделя една перфектна рецепта, откъм пропорции, конситенция и вкус, която със сигурност няма да ви разочарова, стига да спазите написаното по-долу и съветите, които ще ви дам. Пристрастяващ крем от маскарпоне и ароматни горски плодове, обвит от сочен, порест и еластичен бисквитен блат.  

Пандишпаненият блат е познат още, като бисквитен блат (bisquit), а сред родните сладкари, като платка. В основата си това е блат от яйца, захар и брашно и се счита за разновидност на пандишпана, но се различава по начина на приготвяне. 

Например, тестото за пандишпан се приготвя, като се разбият добре яйцата със захарта и внимателно се добави брашното. Бисквитения блат се приготвя, като се разбият много добре белтъците със захарта, добавят се жълтъците и накрая брашното. 


За да получите перфектния блат (платка) за руло е важно да спазите няколко прости стъпки. 

✅Разделете белтъците от жълтъците и ги претеглете, за да получите точното необходимо количество яйца. Както виждате по-долу и в зависимост от самите яйца, ще се наложи да ви останат евентуално два белтъка. Тях може да ползвате, за приготвянето на вкусни финансиери, например. 

Извадете яйцата от хладилника, поне час, преди да започнете да приготвяте блата. 

 За се получи поресто, леко и въздушно е тесто е желателно да загреете купата с белтъците до 40-45С. Това може да постигнете, като нагреете дъното на купата на планетарния миксер с домакинска горелка или да я сложите в друг съд с вода, да загреете леко дъното на купата на водна баня, като същевеменно леко разбъркайте с метална бъркалка белтъците. След това я махнете от водната баня и разбийте с миксера на висока скорост, заедно със захарта. За 3-5 минути ще получите добре разбити, лъскави и устойчиви белтъци. 

Пригответе си всички продукти, преди да започнете да ги смесвате, защото тестото се приготвя много бързо. 

По тази рецепта се приготвят също савоярди или бишкоти, както ги знаем и основата за торта Шарлота.


Продукти: 
(за 10-12 порции)
 
За пандишпанената платка: 
100г яйчен белтък (от около 3 яйца М-Л)
80г кристална захар
70г жълтъци (от около 5 яйца М)
70г бяло брашно тип 500
15г царевично/картофено нишесте

За крема: 
250г маскарпоне
250г роте грютце (смес от горски плодове с нишесте) 
40г пудра захар (2 с.л.)
1 ч.л. ванилов екстракт 

 
Начин на приготвяне: 
 
За пандишпана извадете яйцата предварително от хладилника, за да се стоплят, за поне час. Разделете ги на белтъци и жълтъци и ги изтеглете да са в точното количество (+/-5г). 
 
Пригответе си брашното и нишестето. Смесете ги и ги пресейте. 
 
Постелете плоска тава с приблизителни размери 30х40см. с лист хартия за печене. Може леко да го намажете с краве масло от долната страна, към тавата, за да прилепне хартията за дъното и да не се плъзга, докато изравнявате блата. 
 
Загрейте фурната на 220С, без вентилатор. 

Изсипете белтъците в купата на планетарния миксер.

Загрейте леко купата на миксера с белтъците до 40-45С. Това може да постигнете, като нагреете дъното на купата на планетарния миксер с домакинска горелка или да я сложите в друг съд с вода и да я загреете леко дъното на водна баня, като същевеменно леко разбъркайте с метална бъркалка белтъците.
 
 
След това я махате от водната баня, добавете захарта и я разбивайте с миксера на висока скорост за 3-5 минути, докато получите добре разбити, лъскави и устойчиви белтъци на сняг. 
 
Махнете бъркалката и извадете купата от миксера. Вземете силиконова бъркалка. 
 
Изсипете жълтъците на два пъти, като след всеки прием разбъркате енергично отдолу нагоре, 
докато се получи хомогенна жълта смес. 
 

Добавете брашното на два приема, като след всеки разбъркайте с бъркалката отдолу нагоре, докато се получи хомогенна смес. 
 
 
 
Не бъркайте дълго, само колкото да се смесят добре продуктите. 
 

Изсипете сместа в тавата. 
 

С помощта на дълга сладкарска шпатула изравнете блата по цялата площ на тавата, до дебелина около 1 см. 
 

 
Сложете тавата във фурната и изпечете блата за 7-9 минути. Не чакайте да се препича много, защото ще изсъхне и може да се счупи, като я навивате. Цветът трябва да е съвсем леко златист. Тези минути са напълно достатъчни за да се изпече блата. 
 
📌Ако решите да печете с вентилатор, намалете температурата на 200С.

Извадете го от фурната и го оставете за 10-15 минути да се охлади. След като блатът се поохлади внимателно го отлепете от хартията. Ако ще ви е по-лесно го обърнете върху друг лист хартия и така го отлепете. Оставете го върху хартията, не я хвърляйте. 

През това време си пригответе крема. 

В купа сипете маскарпонето с 2 с.л. пудра захар и 1 ч.л. ванилов екстракт, разбийте го с миксер. 
Добавете половин кофичка роте грютце и разбъркайте крема. 

📌Ако нямате роте грютце, може да си направите сами. Сложете на котлона 500г замразени горски плодове с 3-4 с.л. кристална захар и 1 ч.л. царевично нишесте. Разбъркайте добре и загрейте сместа, докато заври. Намалете котлона и гответе на слаб огън няколко минути.
Половината смес може да сипете в буркан с капачка на винт, веднага след сваляне от котлона. Така ще се запечата и може да го съхраните в хладилника за около месец. 
 
Охладете добре. 
 
📌Вместо роте грютце, може да добавите пресни или добре отцедени размразени плодове в маскарпонето. Тогава може да се наложи леко да увеличите количеството захар, по ваш вкус. 
 
 
Намажете много тънък слой от роте грютцето върху блата.  

 
Отгоре изсипете крема, с помощта на сладкарска шпатула го изравнете на тънък пласт по цялата площ на блата,
 

навийте го внимателно, без да стягате прекалено и същевременно да не е много хлабаво.
 
 
 
Завийте го заедно с хартията и приберете рулото в хладилника, да стегне за 2 часа. 
 
Преди поднасяне, изрежете краищата, в които няма крем и са леко криви. 
 

Поръсете с пудра захар и сервирайте. 
 

 
Източници: Workshop Pasticceria Facile con Sara Torresi; Accademia di pasticeria di Luca Montersino. 

2 Comments

Federica Simoni said…
wow che meraviglia questo rotolo!!!! Un abbraccio!
Maria said…
Grazie di cuore, cara Federica!