Пуешки кюфтенца в сос от сирене чедър е лесно и засищащо ястие, чудесно за студено време, но не само. Пуешките кюфтета чудесно се допълват от богатия сос от сирене чедър, а сладката царевица придава чудесна текстура и вид на ястието. 

Наскоро попаднах на рецептата в инстаграма на една полска блогърка. Много ми хареса комбинацията и в първия удобен момент я приготвих. Вкъщи получи висока оценка от мъжете и казаха, че искат пак да направя. 😁 Така и стана, затова реших да запазя рецептата в любими.


Ястието се приготвя бързо, но може да си приготвите кюфтетата предварително, а в последния момент да приготвите соса. 

На ястието много му отива чаша червено вино, но не от най-тежките танинови, нещо по-леко и ароматно, което чудесно ще си падне с богатия сос и вкусното пуешко месо. 😍

 
Продукти: 
(за 4 порции)
 
За кюфтенцата: 
500г пуешко филе или кайма (може да използвате пилешко филе)
1 яйце
2 филии стар хляб или 3-4 с.л. галета (натрошен сухар)
50-60г прясно мляко или вода
2 с.л. ситно нарязан магданоз (или микс от средиземноморски/провансалски подправки)
1 ч.л. горчица
1 скилидка чесън
сол
черен пипер
 
За соса: 
200г сирене чедър
300-350г прясно мляко 
50г краве масло
1 с.л. царевично нишесте
1 к.л. индийско орехче
черен (бял) пипер
100г сварена царевица (по желание)
 
 
 
Начин на приготвяне: 
 
Нарежете месото на големи парчета. Сложете ги на порции в чопър/блендер и ги смелете на кайма. Прехвърлете ги в дълбока купа. 

Накиснете хляба в млякото или водата. Издете го и натрошете при смляното месо. 
📌Ако добавяте галета или сухар, вместо стар хляб, ги добавете директно към месото, а отделно прибавете 20-30г мляко(или готварска сметана), за да стане по-сочна сместа.

Добавете останалите продукти към каймата и омесете добре, да се получи хомогенна смес. 

Оформете малки топчета с диаметър около 3-4 см., като си намокрите леко ръцете, за да не ви залепва сместа. 
 
Оваляйте ги в малко брашно и ги наредете в плитка чиния. Може да ги изпържите веднага или да ги приберете в хладилник и да ги изпържите, преди да сглобите ястието. 
 
В дълбок тиган загрейте малко мазнина и изпържете внимателно кюфтетата, като въртите за да се изпържат равномерно. 
 
Отдецете ги на салфетка. 
 
По желание, може да ги изпържите в еър фрайър или на фурна, с вентилатор. Само внимавайте, да не ги пресушите. Пуешкото месо е деликатно колкото и пилешкото и не обича дълго готвене. 
 
Пригответе соса.Настържете сиренето чедър на едро ренде. 
 
В дълбока касерола сипете маслото, нишестето и част от млякото. Разбъркайте, докато нишестето се разтвори напълно и добавете останалото мляко. Като се затопли млякото, без да кипва, добавете сиренето и малко индийско орехче, разбъркайте и намалете огъня. Бъркайте, докато сиренето се разтопи и се получи гладка и рядка смес. Ако ви се струва твърде гъста сместа, добавете малко мляко (30-50мл). 
 
Изсипете кюфтетата в соса, добавете 1 консерва млечна царевица и разбъркайте. Гответе 2-3 минути, на слаб огън, като бъркате внимателно. 
 
Сервирайте в чинии.  


 

0 Comments