Изобилието от пресни и ароматни летни плодове като праскови, каисии, череши ми даде идея да приготвя нещо вкусно и лесно с тях. Прасковите са едни от любимите ми плодове, а тези, които купих са толкова сладки, че направиха този сладкиш още по-специален.
 
Знам, че е лятото е горещо и не всички обичат да включват фурната, но когато имате сладки и вкусни праскови, е невъзможно да устоите на изкушението да си направите десерт за закуска.
 
 
В днешния прохладен съботен ден, реших да приготвя този прекрасен сочен, ароматен десерт с праскови, който не изисква нищо специално, но уви трябва да се пече във фурната. 

Ако имате праскови и не сте сигурни дали ще успеете да ги изядете, опитайте този ароматен и бърз сладкиш. Сигурна съм, че ще ви допадне със своята простота и вкус.


 
Продукти: 

3 яйца L
85г краве масло
100г кристална захар
150г кисело мляко 
180г бяло брашно 
40г нишесте (царевично, картофено) 
7г бакпулвер
3 праскови 
1 ч.л. ванилов екстракт
20-30г филирани бадеми 
пудра захар за поръсване
 


Начин  на приготвяне: 

Продуктите трябва да са със стайна температура. Извадете ги от хладилника, поне 1-2 часа преди да започнете да приготвяте сладкиша. 
 
Разтопете краве маслото в МВ или на котлона, колкото да стане течно. Не го загрявайте твърде много. Охладете го на стайна температура до 40С. 
 
В купа сипете брашното, бакпулвера и нишестето. Разбъркайте ги и ги пресейте. Отделете ги. 
 
Прасковите измийте и подсушете добре. Хубаво е да ползвате добре узрели, но не много меки праскови за този сладкиш. Нарежете ги на резени с дебелина макс. 1см, откъм кората.
 
В дълбока купа счупете яйцата. Добавете захарта. Разбийте с миксер на висока скорост за около 3-5 минути, докато сместа утрои обема си и леко побелее. 
 
Добавете киселото млякото и разбийте за кратко, колкото да се смесят яйцата с млякото. 
 
Сипете ванилията. Леко разбъркйате. 


Добавете охладеното краве масло, на тънка струя, като разбивате през това време, на ниска скорост. 

Накрая прибавете брашното на няколко приема, като след всеки разбърквате с бъркалките на миксера максимум на 1-ва степен и за по няколко секунди само, колкото да се смеси брашното и да не останат бучици. 
 
Другият вариант е да добавяте брашното по малко и да разбърквате със силиконова шпатула или бъркалка, винаги отдолу нагоре, за да запазите въздуха в сладкиша. 
 


Загрейте фурната на 180С. 

Намажете с масло и набрашнете форма за печене с приблизителни размери 23х23см или кръгла 24-26см. 
Вместо това, може да намажете леко дъното и стените на формата с масло и да поставите парче хартия за печене, за да залепне. 
 


Изсипете сместа във формата за печене. Изравнете я. Отгоре наредете един до друг резените праскови. Може съвсем лекичко да ги притиснете с пръсти надолу, но само колкото да потънат 1-2мм. 
Отгоре поръсете обилно с филирани бадеми, които ще предадат повече хрупкавост на сладкиша. 
 


Изпечете за около 40-45минути, без вентилатор, до златисто и готовност. Проверете с клечка, дали е изпечен сладкиша. 

Извадете от фурната и внимателно го прехвърлете върху решетка. Ако не сте сложили хартия, изчакайте 10 -15 минути, преди да го извадите от формата, за да се доохлади. 

Поръсете с пудра захар и сервирайте. 

0 Comments